Vi lever idag i ett kravsamhälle där vi har höga förväntningar på oss, både inom arbetslivet och privatlivet. Det kan vara svårt och mycket påfrestande för oss att leva upp till alla dessa krav och förväntningar, det märks inte minst då den psykiska ohälsan kraftigt ökat i Sverige under de senaste åren. Psykisk ohälsa har blivit vår stora folksjukdom och står idag för över 40 procent av sjukfallen i Sverige. Det är ett hett ämne som ständigt diskuteras inom nyheter och media. Dålig arbetsmiljö en är bidragande faktor till psykisk ohälsa och vi vet att hög arbetsbelastning och stress är ett vanligt problem inom många branscher idag, som påverkar människor negativt. Debatten har nu resulterat i en ny föreskrift, som trädde i kraft den 31 mars 2016, i syfte att förbättra de organisatoriska och sociala förhållandena på arbetsplatsen.
Vi har gjort en fallstudie på en högskola i Västsverige för att undersöka hur lärare upplever och hanterar hög arbetsbelastning och stress. Vi har gjort intervjuer med sex lärare som även fört dagbok under två veckor, som en del i undersökningen.
Lärarna uppger att deras arbetssituation är mycket påfrestande i vissa perioder. Främst handlar det om tentaperioder samt vid överlappningen mellan kursslut och kursstart. Stressen och den höga arbetsbelastningen påverkar lärarna på olika sätt. Vissa menar att de på grund av arbetet har ett minskat socialt liv och några nämner att de ibland har en störd nattsömn. Att arbetet ibland går ut över deras privatliv är samtliga lärare överens om, då de ofta arbetar både under kvällar och helger. Arbetssituationen hanteras genom att lära sig strukturera arbetet och hitta rutiner som fungerar för sig själv.