Man kan göra det annorlunda: en kvalitativ studie om boendepersonalens svårigheter och möjligheter att skapa ett hälsofrämjande boende för asylsökande barnfamiljer
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
It´s possible to do it different : a qualitative study about difficulties and possibilities for staff members to create a health promoting accommodation for asylum seeking families with children (English)
Abstract [sv]
Tusentals asylsökande barnfamiljer bor på tillfälliga flyktingboenden. De befinner sig i en mycket utsatt situation. Denna typ av boende är inte lämpliga för barnfamiljer men migrationsverket har på grund av det pressade läget varit tvungna att placera dem där ändå. Normalt blir asylsökande barnfamiljer placerade i lägenheter. Syftet med studien är att undersöka vilka faktorer som påverkar personalens möjligheter att skapa en hälsofrämjande miljö för dessa familjer. Med kvalitativ intervju undersöktes personalens upplevelse av vad som försvårar och vad som stödjer deras arbete för att skapa ett bra boende. Grundteorin i studien är Antonovskys salutogena teori och hans KASAM (känsla av sammanhang) med de tre begreppen: begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet. Genom att ta utgångspunkt i det salutogena perspektivet sökes efter det som möjliggör och skapar en rörelse mot det hälsosamma. I resultatet framträdde betydelsen av gemenskaper, detta tema granskades ur ett socialpedagogiskt perspektiv. Genom tematisk analys framträdde teman som granskades, definierades och namngavs. I resultatet framkommer fem teman som delas in i två huvudteman utifrån studiens syfte. Första huvudtemat faktorer som försvårar för personalen fick tre underteman: rättviseproblematik, psykisk ohälsa och det sista konflikter och kulturella utmaningar. Det andra huvudtemat faktorer som underlättar och ger stöd för personalen fick två underteman: gemenskaper samt organisationskultur.
Resultatet visar hur skapandet av gemenskaper och en god organisationskultur kan generera de förutsättningar som behövs för att skapa ett hälsofrämjande boende. Resultatet visar också de försvårande faktorerna som pekar på att man genom att skapa begriplighet och hanterbarhet med olika förändringar i organisationen kan skapa ett mer hälsofrämjande boende. Slutligen framträder de svårigheter som finns med att jobba med dessa mycket utsatta familjer och de risker som finns med att samhället förlitar sig på frivilliga krafter.
Place, publisher, year, edition, pages
2016. , p. 46
Keywords [sv]
flykting, asylsökande, familj, barn, ABT boende, psykisk ohälsa, salutogen
National Category
Social Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-9608Local ID: ESC500OAI: oai:DiVA.org:hv-9608DiVA, id: diva2:950090
Subject / course
Social work
Educational program
Socialpedagogik
Supervisors
Examiners
Projects
refugee, asylum seeking families, children, mental health2016-08-022016-07-272016-08-02Bibliographically approved