”Oj! Det är ju inget sånt här som man kan”: En kvalitativ undersökning om förskollärares uppfattning och praktiserande av hållbar utveckling
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
”Oh! This is not something that you have knowledge about” : A qualitative study about preschool teachers perception and practising of sustainable development (English)
Abstract [sv]
I tidigare forskning angående förskolans arbete med hållbar utveckling nämns det att det finns ett tryck från samhälle och politiker på förskollärare att arbeta med detta ämne idag. Svårigheten med detta är dock att det inte finns någon absolut definition över just begreppet. Genom att det inte heller finns någon absolut definition över vad begreppet hållbar utveckling egentligen innebär gör detta också att arbetet kring detta kan vara svårt att ta sig an. Det har i sin tur visat sig medföra en osäkerhet hos dagens pedagoger. Syftet med studien är att belysa hur förskollärare uppfattar begreppet hållbar utveckling, hur de praktiserar det i verksamheten och dessutom hur förskolläraren är med och påverkar i barns kunskapstillägnande av ämnet. Vi har använt oss av en kvalitativ forskningsmetod och utfört semi-strukturerade intervjuer med nio stycken förskollärare på fem olika förskolor. Resultatet av intervjuerna analyserades med hjälp av ett fenomenologiskt perspektiv i relation till studiens forskningsfrågor. I resultatet framkom det att flera förskollärare uppfattar hållbar utveckling som ett stort och svårt begrepp, som man heller inte alltid kopplar till de tre aspekter som hållbar utveckling kretsar kring, nämligen, det sociala, ekologiska och ekonomiska. Den ekologiska aspekten framstod som den mest populära att arbeta med, men också den som förskollärare associerade mest med begreppet hållbar utveckling. För flera förskollärare var den sociala aspekten inte något som nämndes som de förknippade med hållbar utveckling och togs därför inte upp som något de arbetade aktivt med i förhållande till begreppet. När vi ställde frågan om social hållbarhet nämnde däremot alla förskollärare att den sociala aspekten var något som de dagligen strävade efter att arbeta med och kom naturligt in i verksamheten. De ansåg att det var något de ständigt fokuserade på och inget man bara arbetade med ibland som de ofta gjorde med den ekologiska delen. Förskollärarna i studien menade att de hade en viktig roll när det kom till att undervisa barn för en hållbar framtid, trots det beskrev flera av förskollärarna att de inte planerade specifikt för någon sådan undervisning utan att detta snarare infann sig naturligt.
Place, publisher, year, edition, pages
2016. , p. 39
Keywords [sv]
Hållbar utveckling, förskola, förskollärare, fenomenologi, intervju.
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-9483Local ID: EXF500OAI: oai:DiVA.org:hv-9483DiVA, id: diva2:946359
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2016-08-172016-07-052016-08-17Bibliographically approved