"Mycket enklare med bild”: en kvalitativ studie för att undersöka hur lärare genom variationsteoretiskt arbetssätt kan stödja elevers användning av bild som representationsform inom matematisk problemlösning
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
”A lot easier with pictures” : a qualitative study about how teachers through variation theoretically working can support students’ use of pictures as representation form in mathematics problem solving. (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Forskning inom matematik belyser vikten av att eleverna får utveckla problemlösningsförmågan genom att möta varierade problemlösningsuppgifter. Det lyfts också fram att elever ska utveckla förmågan att använda och växla mellan olika representationsformer. De fyra representationsformerna benämns av Taflin (2007) som konkret representationsform, logisk/språklig representationsform, algebraisk representationsform och grafisk/geometrisk representationsform. Enligt Kilpatrick m.fl. (2001) är bilden en central representationsform. Det finns dock olika kategorier för hur bilden används, dekoration, illustration och schematiska bilder (Taflin, 2007). Schematiska bilder (bilden som stöd) är den kategori som eleverna bör använda sig av.Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur lärare genom variationsteoretiskt arbetssätt kan stödja elevers användning av bild som representationsform inom problemlösning. Vi ville genomföra en Learning Study-inspirerad undervisning med variationsteoretisk ansats för att se hur lärare kan arbeta med och synliggöra kritiska aspekter vad gäller att använda bild som stöd för att lösa problemlösningsuppgifter. Frågeställningarna som vi använde för att närma oss studiens syfte var följande: Vilka svårigheter kan uppstå när eleverna ska lösa problemlösningsuppgifter med bild som stöd för att lösa uppgiften? Hur kan lärare behandla dessa svårigheter i undervisningen?Metod: Studien har en kvalitativ ansats och för insamling av empiri genomfördes variationsteoretisk undervisning, deltagande ostrukturerade observationer, anteckningar, videoupptagning samt elevuppgifter. Studien genomfördes genom en Learning Study inspirerad undervisning med förtest, två undervisningstillfällen och eftertest med sex elever i årskurs 2.Resultat: I vår studie framgick det att eleverna till en början hade svårigheter med att använda bild som stöd för att lösa problemlösningsuppgifter och de behövde stöd för att kunna utföra dessa uppgifter. Några av de kritiska aspekter vi formulerat kvarstod medan vissa lämnade plats för nya. Sammanfattningsvis kan vi i resultatet och analysen se hur variationsteoretisk undervisning och arbete med de kritiska aspekterna i den specifika elevgruppen, konstatera att detta bidragit till ett ökat lärande vad gäller användandet av bild som stöd inom problemlösning.
Place, publisher, year, edition, pages
2016. , p. 49
Keywords [sv]
Problemlösning, bild som representationsform, kritiska aspekter, variationsmönster, dekoration, illustration och schematiska bilder.
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-9414Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-9414DiVA, id: diva2:938142
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2016-06-162016-06-162016-06-16Bibliographically approved