I denna uppsats undersöktes vilka ledaregenskaper som krävs och förväntas av ledare inom detaljhandeln tillsammans med vilka ledarskapsstilar som används. Dessutom undersöktes vilka likheter och skillnader som finns i olika branscher inom detta område. Syftet med denna studie var att analysera och dra slutsatser kring synen på ledarskap bland ledare inom detaljhandeln samt förväntningar och krav som de som arbetar som ansvariga ledare uppfattar ställs på dem av de anställda.
Studien baserades på intervjuer med personer som har ansvaret för en grupp anställda inom verksamheter med olika inriktning inom detaljhandeln; försäljning av smycken, möbler och elektronik. För att kunna få en djupare förståelse för och kunna tolka intervjupersonernas ståndpunkter och erfarenheter valdes ett så kallat hermeneutiskt synsätt, en kvalitativ ansats tillsammans med semistrukturerade intervjuer.
Den teoretiska grunden i denna studie är uppbyggd utifrån vetenskapliga artiklar och annan teori som behandlade de två huvudteman, ledarskap och ledarskapsstilar, tillsammans med förgreningar inom respektive tema som framkom i teorin och som framkom och undersöktes i empirin, till exempel gemensamt ansvar, ledarskapets påverkan tillsammans med anpassningsbarhet och krav.
Empirin visade att intervjupersonerna hade en mycket likvärdig uppfattning om ledarskap och även vilka förväntningar och krav som de upplevde. De lyfte särskilt fram ledarskapets påverkan på organisationen och de anställda tillsammans med gemensamt ansvar. Vikten av möjligheter till utveckling för de anställda samt en sund företagskultur som viktiga delar i ledarskapet. Samtliga nämnde att anpassa sig till individ och situation som ett starkt krav och att vara både bollplank och problemlösare. Tolkningen och slutsatsen i denna studie är att intervjupersoner använde en transformativ ledarskapsstil. Slutsatsen blev i korthet att det är små skillnader på hur de dessa ledare som är verksamma i olika branscher inom detaljhandeln utövar sitt ledarskap. Deras utbildningsbakgrund, arbetslivserfarenhet och ålder tillsammans med skillnaden på storleken på de verksamheter som de verkar i tolkades inte heller som faktorer som hade påverkan på deras syn på ledarskap eller krav och förväntningar på dem eller deras ledarskapsstil.