Dagens teknik tillgängliggör resurser för elever och lärare i skolan som gör det möjligt att förmedla och representera kunskap digitalt i samarbete med andra och i kombinationer av uttryck. Digitaliseringen innebär nya villkor för kommunikation och interaktion. Lärande idag är allt mer beroende av samarbete och utbyte av kunskaper. Textkulturen i skolan förändras och skriften har fått konkurrens av andra uttrycksformer. Syftet med vår presentation är att problematisera och visa på hur arbetet med svenskämnet i förändring gestaltas i samarbetsbaserad undervisning i digitala miljöer.
Med bas i ett EU-finansierat projekt Gränsöverskridande Nordisk Undervisning (GNU, http://projektgnu.eu) mellan skolor i Sverige, Norge och Danmark har vi genom praktiknära och aktionsinriktade ansatser studerat och tillsammans med lärare bedrivit ett tre-årigt skolutvecklingsarbete med fokus på grannspråksundervisning.
Utifrån teorier om design för lärande, multimodalt meningsskapande (social semiotik, multiliteracies) och elevforskning presenterar vi de didaktiska ansatserna i detta utvecklingsarbete i relation till vilka förmågor och kunskapskrav som fokuseras, vilkauttrycksformer som kommer till ytan i det meningsskapande arbete som bedrivs och vilka samarbetsformer synliggörs och utvecklas. Vi synliggör komplexiteten, utmaningar och mervärden i samarbetsbaserat, digital undervisning.
Genom våra resultat illustrerar vi att digitala samarbetsformer kräver avancerade ämneskompetenser och medvetenhet om didaktisk design för att planera för språkliga upptäckter och utveckla textmedvetenhet. Det handlar om att utveckla ämnesspecifika och digitala kompetenser för det gemensamma arbetet vid skärmen som bidrar till ett aktivt och dialogiskt lärande.