Bakgrund: I en lärares uppdrag ingår det att ha god kännedom om varje enskild elevs kunskapsutveckling för att kunna skriva omdömen, synliggöra kunskapsutvecklingen för både elever, vårdnadshavare och andra lärare och skolpersonal, planera en effektiv undervisning och för att kunna sätta betyg. Skolverket har fastslagit att ämnet matematik ska syfta till att eleverna utvecklar fem matematiska förmågor: procedurförmågan, begreppsförmågan, problemlösningsförmågan, kommunikationsförmågan och resonemangsförmågan. I en matematiklärares uppdrag ingår således att genomföra en undervisning där eleverna får möjlighet att utveckla dessa förmågor, men också visa dessa förmågor på olika sätt så att läraren kan dokumentera kunskapsutvecklingen. Jag har valt att utgå från tre kända kunskaps- och lärandeteorier som teoretisk utgångspunkt och även kopplat ihop dessa med de fem matematiska förmågor som varje elev ska utveckla i matematikämnet. Genom denna kombination kan jag få en uppfattning om på vilket sätt lärares syn på matematisk kunskap och deras respektive undervisning återspeglas i dokumentationen av elevers kunskaper i matematik.
Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka på vilket sätt lärares syn på och undervisning i matematik återspeglas i dokumentationen av elevers kunskaper.
Ur detta syfte utkristalliserar sig följande frågeställningar:
• Hur tänker lärare kring matematikämnet och matematikundervisningen?
• Vilka rutiner har lärare kring dokumentationsarbetet i matematik?
• Vilken typ av kunskap dokumenteras?
Metod: Jag använde mig av en kvalitativ forskningsmetod i min undersökning. Jag intervjuade fem matematiklärare för att undersöka hur deras syn på och undervisning i matematik påverkar deras arbetssätt med dokumentation av elevers kunskaper i matematik. Svaren från intervjuerna presenteras och analyseras först för varje lärare för sig i resultatdelen för att sedan jämföras i en sammanfattande analys och problematiseras i resultatdiskussionen.
Resultat: Sammanfattat visar studien att enbart en av fem lärare regelbundet dokumenterar elevernas kunskaper och andra iakttagelser i matematik med fokus på alla de fem matematiska förmågor som läroplanen fastslår att elever ska utveckla i matematik. Denna lärare har en syn på och undervisning i matematik som följer Lgr 11 och har således ett underlag för att kunna sätta betyg och skriva omdömen. De övriga fyra lärare skriver någon form av dokumentation men denna brister då både i innehåll och form. Innehållet i dessa lärares dokumentation följer inte Lgr 11 fullt ut utan saknar flera matematiska förmågor. Flertalet av lärarna ser matematikämnet på ett sätt men genomför en undervisning baserad på andra teorier om kunskap och lärande. Studien visar att de lärare som ser på matematik på ett sätt och sedan undervisar på ett annat, får svårigheter att dokumentera elevernas kunskaper utifrån Lgr 11.
2015. , p. 44