Bakgrund: Det finns ett flertal olika normer kring hur individer bör uppträda för att "passa in" i samhället. Några av dessa normer kretsar kring genus och vad som uppfattas som kvinnligt och manligt. Manlighet idealiseras ofta och ses som normen att leva efter, men hur konstrueras genus och vilka faktorer är det som påverkar vad som uppfattas som manligt eller kvinnligt? För att kunna arbeta mot och sträva efter ett mer jämställt samhälle krävs att vi identifierar dessa föreställningar och utmanar de rådande normer kring genus som existerar. Därmed är det av vikt att undersöka hur genus konstrueras, där den här studien fokuserar på tal och reflektion.
Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka hur pedagoger i förskolan uppfattar och konstruerar genus.
Metod: Studien har undersökt hur genus konstrueras genom tal och reflektion av pedagoger inom förskolan. Studien bygger på semistrukturerade intervjuer samt case-metodik, vilket innebär intervjuer centrerade kring ett fiktivt fall.
Resultat: Resultatet visar att pedagogerna i studien genom tal och reflektion utifrån ett givet fall konstruerar genus mer eller mindre baserat på stereotyper kring genus men även visar ett gränsöverskridande resonemang. Ett intressant resultat som noterats är en tendens till att med färre karaktärsdrag och mindre information att gå på, föreföll informanterna att basera sina konstruktioner av genus mer efter stereotyper.