Bakgrund: Kan pedagogerna genom att inte ha planerat eller reflekterat över bokstunderna ge barnen de förutsättningar som krävs för att gå in i bokens värld i en verksamhet som är styrd av tid och planerade aktiviteter undrar vi. Edwards (2008) poängterar att när man läser försvinner man in i en annan värld och alla bekymmer försvinner för en stund. Hon lyfter även att det som vi läst kan ingen ta ifrån oss, genom att vi äger de personer och platser vi mött i bokens värld. Att barnböcker också är ett bra material för att utveckla barns språk vet vi sedan innan men vilket syfte har pedagogerna i förskolan till barnböcker och i vilket syfte används dessa är något som vi gärna vill få svar på genom vårt examensarbete.
Syfte: Syftet med vår studie var att ur ett didaktiskt perspektiv ta reda på hur pedagogerna i förskoleverksamheten använde sig av barnböcker genom att använda oss av frågeställningarna: Hur förhåller sig pedagogerna i förskolan till barnböcker? Vad har pedagogerna för syfte med att läsa och hur ser deras arbetssätt ut? Metod: Vi har valt att göra en kvalitativ studie med utgångspunkt i våra frågeställningar och vår tidigare forskning. Vårt material består av åtta enskilda kvalitativa intervjuer med pedagoger som vi valt ut genom ett bekvämlighetsurval på två olika förskolor i en kommun i Västra Götaland. Efter intervjuerna använde vi oss av åtta icke-deltagande observationer av de pedagoger som vi tidigare intervjuat. Detta gjorde vi på grund av att vi ville se hur barnböckerna användes av pedagogerna ute i verksamheten och vilket förhållningssätt de hade till barnböcker.
Resultat: Vi har kommit fram till att deltagande pedagoger anser att barnböcker är viktiga för barns lärande och att de läser varje dag för barnen. Oftast sker det bara högläsning i form av läsvila vilket en stor del av barngruppen går miste om. Syftet med denna lässtund var helt enkelt att det behövs en lugn stund. Under andra delar av dagen var barnböckernas syfte många gånger att lugna och dämpa barngruppen av olika anledningar.