Jämställdhet i bolagsstyrelser
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (university diploma), 5 credits / 7,5 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Med denna rapport ville författarna undersöka jämställdhetsdebatten angående bolagsstyrelser, hur pass viktig denna egentligen är och om organisationerna kan gagnas utav denna diskussion. Frågan undersöktes med hjälp av teori från vetenskapliga rapporter samt egen empiri som skapades med hjälp av intervjuer.
För att reda ut diskussionen om jämställdhet i bolagsstyrelser undersöktes vad jämställdhet egentligen är, där det togs fram att det absolut inte handlar om hur könsfördelningen för tillfället ser ut i en organsation. Om det är jämställdhet eller inte, handlar snarare om en individ vid en rekrytering blivit bortvald utav den orsaken vilken grupp denna individ tillhör.
Anledningar till varför det är få kvinnor i bolagstyrelser togs också fram i rapporten där mycket tydde på att det inte är något ”glastak” som skapar den låga andelen kvinnor i bolagstyrelser. Istället var det orsaker som att det finns färre kvinnor med den utbildning och de erfarenheter som krävs för att sitta i en bolagstyrelse. Orsaker som att kvinnor i större utsträckning inte är lika intresserade av att göra karriär togs också upp. Enligt teorin i rapporten tydde också mycket på att kvinnor i större utsträckning ogillar konkurrens och att detta är en bidragande orsak till att det finns färre kvinnor i bolagstyrelser.
I rapporten undersöktes också hur en tvingande könskvotering kan påverka organisationer, där resultatet var väldigt enhetligt att organsationer med största sannolikhet inte har någonting att vinna på att använda sig av en tvingande könskvotering i sina bolagsstyrelser. Det undersöktes också om bolag som har en jämn könsfördelning kan gagnas utav detta gentemot bolag som har mestadels män, resultatet som uppvisades var att det förmodligen inte finns något att vinna på att försöka ha en jämn könsfördelning. Vad som krävs av en individ som sitter i en bolagstyrelse skrevs också ned i rapporten, där bland annat följande saker utmärktes: Högskoleutbildning i ekonomi, teknik eller juridik, ledarerfarenheter, erfarenheter av att vara VD, kunnig inom området bolaget bedriver samt strategisk förmåga.
Slutsatsen blev den att jämställdhetsdebatten kan vara viktig i den mån det handlar om att de som tillsätter styrelserna skall bortse från vilket kön eller grupp individen tillhör. Det enda som skall vara avgörande för vilken individ som rekryteras till en styrelse skall vara hur stor potential denna individ har att skapa lönsamhet och att utveckla organsationen. Det viktigaste för organisationerna är att de tillsätter de individerna som är bäst lämpade för uppgiften och då spelar det ingen roll vilken grupp eller kön dessa individer tillhör.
Place, publisher, year, edition, pages
2015. , p. 32
Keywords [sv]
Genusfrågor, styrelsearbete, företag
National Category
Business Administration
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-7846Local ID: MUB300OAI: oai:DiVA.org:hv-7846DiVA, id: diva2:843872
Subject / course
Business administration
Educational program
Personalekonomi
Supervisors
Examiners
2015-08-172015-07-312016-05-31Bibliographically approved