Elevers religion i undervisningen: En undersökning av lärares förhållningssätt till elevers religiösa erfarenheter och tillhörighet.
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Pupils' religion in education : A survey in how teachers relate to their pupils religious experiences and belonging. (English)
Abstract [sv]
Bakgrunden till den här undersökningen ligger i tanken om hur lärare förhåller sig till elevernas egna uppfattningar och erfarenheter av religion och om elevers vardagskunskaper tillåts att komma fram i undervisningen och hur de uppmärksammas av läraren. Skolinspektionens rapport Olika elever – samma undervisning, Skolinspektionens erfarenheter och resultat från tillsyn och kvalitetsgranskning 2010 betonar att elevernas motivation och förutsättningar att lära sig ökar om eleverna kan skapa samband till tidigare erfarenheter och se mönster i undervisningen. Rapporten poängterar också att förstå något är att kunna relatera till tidigare erfarenheter och att se mönster. Rapporten visar att det finns brister i undervisningen när de gäller att inkludera elevers egna erfarenheter (Skolinspektionen, 2011).
Syftet har varit att få kunskap om hur utformningen av undervisningen i ämnet religionskunskap ser ut i klassrummet. Fokus har i denna undersökning varit på lärares perspektiv.
Undersökningen genomfördes i form av semistrukturerade intervjuer med fem lärare på fem olika skolor. Anledningen till detta är att vi ville undersöka om det uppstår likheter eller skillnader i hur lärare tänker och gör i sin undervisning och lärarroll.
Resultatet utifrån våra undersökningar presenterar lärares tankar och åsikter kring valda problemställningar och frågor. Datainsamlingen sammanställs i resultat och analys och diskuteras utifrån det syfte arbetet har haft i denna undersökning, tidigare forskning och valda teorier. Resultaten av vår undersökning visar att lärares förhållningssätt till undervisningen i religion utgår från kunskapsförmedling eftersom de första hand ser till läroplanen och kunskapskraven i sin utformning av undervisningen. Men de uppger också att de utformar undervisningen utifrån elevernas intressen för att de ska känna igen sig och koppla undervisningen till sitt eget liv. Lärarna belyser också att etik och moral är en stor del av religionskunskapsämnet och att de poängterar för eleverna att det är viktigt i alla religioner hur människor är mot varandra. Lärarna uppger att de gärna ser att eleverna delar med sig av sina tidigare erfarenheter av religion i undervisningen. De beskriver att det gör religionerna mer levande och skapar en förståelse för hur andra människor väljer att leva. Lärarna betonar att de inte upplever någon konflikt mellan läroplanens förmedlingsuppdrag och uppdraget att stimulera elevers identitetsutveckling. Det lärarna undervisar i, väljer eleverna själva vad de ska ta till sig, och det gör att eleverna stimulerar sin identitetsutveckling.
Place, publisher, year, edition, pages
2015. , p. 25
Keywords [sv]
Religionskunskap, identitet, elevers erfarenheter och lärares förhållningssätt.
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-7799Local ID: EXG500OAI: oai:DiVA.org:hv-7799DiVA, id: diva2:842976
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2015-08-172015-07-242015-08-17Bibliographically approved