Politikundervisning i gymnasieskolan: Lärares utsagor om deras undervisning i politik och hur den här undervisningen påverkas av ett politiskt val i Sverige
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Education of politics in upper secondary school : Teachers' dictum about their education in politics and how this education is affected by a political election in Sweden. (English)
Abstract [sv]
Bakgrund:
Samhällskunskapen har en viktig roll i skolan. Ett utav dess syfte är att dana goda samhällsmedborgare och att vaccinera folk mot olika former av diktatur, som visas i samhällskunskapens historia och bakgrund. Denna medborgarfostran finner man särskilt i politikundervisningen, som flera forskare menar är samhällskunskapens centrala ämne. Men vad är det egentligen som politikundervisningen innehåller? Lärare har ett visst tolkningsföreträde när de skall tolka de policydokument som skolan styrs av. Detta tolkningsföreträde har lett till ett ökat friutrymme i lärarprofessionen. Detta friutrymme behöver därmed studeras och eftersom lärare, i större utsträckning än andra yrkesprofessioner, arbetar ensamma, blir utsagor om deras undervisning väsentliga för forskningsvärlden och praktiserande inom läraryrket. Det blir därmed nödvändigt att studera samhällskunskapslärares utsagor om deras politikundervisning, för att kunna beskriva vad de tycker och tänker om politikundervisning och för att dela med sig av detta till andra intresserade. Denna studie skall också fokusera på hur den här undervisningen påverkas och förändras av ett politiskt val i Sverige.
Syfte:
Detta arbete har som syfte att undersöka de didaktiska frågorna i undervisningen om politik på gymnasiet, samt i vilken mån den här undervisningen påverkas och förändras under ett politiskt val i Sverige, med riksdagsvalet 2014 som exempel på politiskt val.
Metod:
Denna studie kommer att utgå från en kvalitativ ansats. För att kunna studera samhällskunskapslärares utsagor på djupet, kommer intervjuer med ett visst antal lärare att genomföras. Det intervjuades sex stycken lärare i den här studien, där diktafon användes på fem utav de här intervjupersonerna. En utav intervjupersonerna nekade till användandet av diktafon och kommer därmed att användas i mindre utsträckning, till exempel kommer inga direkta citat från den här personen skrivas ut.
Resultat:
Resultatet visade att lärare hanterar sin undervisning i politik på olika sätt. Vad som politikundervisningen innehåller varierar från lärare till lärare, deras metoder och läromedel likaså. Ett politiskt val har en viss påverkan på undervisning i och utanför klassrummet. Det är vanligt att skolorna anordnar skolval och politikerdebatter inför valet. I klassrummet brukar läraren anordna en elevdebatt. Uppgifter där eleverna får analysera artiklar, tv-inslag och olika hemsidor används också i olik mån under ett politiskt val. Det går att konstatera att lärare har ett friutrymme i sin politikundervisning, då lärares utsagor har varierat på det sätt som presenteras i resultatet.
Place, publisher, year, edition, pages
2015. , p. 37
National Category
Learning
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-7349Local ID: EXS400OAI: oai:DiVA.org:hv-7349DiVA, id: diva2:787956
Subject / course
Social science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2015-02-132015-02-122015-02-13Bibliographically approved