Varför får inte Kim vara med?: En kvalitativ studie om hur barn skapar kontakt med varandra under den fria leken.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Why not Kim be with? : A study of how children make contact with each other under the free game. (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Utifrån ett sociokulturellt perspektiv har studien beskrivit att barn sedan urminnes tider lekt och använt leken för att utforska och utmana sig själva och sin omgivning. Leken är så mycket mer än bara lek, genom leken kan barnen integrera med varandra och således utveckla sina sociala relationer för att få tillträde till gruppen och dess gemenskap. Förskollärarna har ett viktigt uppdrag att sträva efter och förskollärarnas förhållningssätt till barnen och den fria leken påverkar hur leken ter sig.
Syfte: Syftet med studien är att ta reda på hur barn får tillträde eller blir uteslutna i leken. Vi vill också ta reda på förskollärarens förhållningssätt till lek.
Metod: En kvalitativ studie där observationer och intervjuer användes för att samla in material till studien. Resultatet av studien delades in i fem kategorier utifrån vad observationerna visade samt ett antal underkategorier.
Resultat: Studien visar att anledningarna till att barn inkluderar och exkluderar skiljer sig åt beroende på ålder och utifrån barnens intresse. Förskollärarnas förhållningssätt och syn på barns lek påverkar hur barn leker och hur de sociala kompetenserna utvecklas.
Begrepp så som delaktighet, socialt samspel, kommunikation, tillträde, inkludering samt exkludering är begrepp som kommer att återkomma i texten och genomsyrar hela studien
Place, publisher, year, edition, pages
2014. , p. 43
Keywords [sv]
Lek, kontaktskapande
National Category
Learning
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-6986Local ID: EXF500OAI: oai:DiVA.org:hv-6986DiVA, id: diva2:763366
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2014-11-142014-11-142014-11-14Bibliographically approved