Syftet med det här arbetet är att ge en bild av hur religionskunskapslärare kan se på sitt ämne och dess potentiella svårigheter. Bakgrunden är tvådelad, första delen är för att religion är en stark drivkraft för många och för en del kan vara svår att diskutera och ifrågasätta. Den andra delen är för att jag upplever att lärare sällan har en röst i skoldebatten och i litteratur om skolan.
Jag har genom enkäter frågat religionskunskapslärare på gymnasiet hur de ser på religion, religionskunskapens roll i skolan och om de upplever några särskilda didaktiska svårigheter med ämnet. Resultatet av enkäterna har sedan sammanställts och jämförts med två tidigare studier med snarlik utgångspunkt. Jag har även använt mig av analysmodeller från dessa undersökningar i min analys.
Resultatet av detta är att majoriteten har en klassisk religionsbeskrivning där religionen står för vissa grundvärden. Religionsämnets roll finns främst i identitetsskapande och i skapande av förståelse för andras livsval. Det råder delade meningar om huruvida religionskunskapen ställer andra didaktiska krav än andra ämnen, man är överens om att det främst krävs respekt och lyhördhet för elevernas åsikter, men det skiljer sig i om man anser att religionskunskapen ställer större krav på detta än vad andra ämnen gör