Har barngruppens storlek betydelse: En kvalitativ studie om förskollärares uppfattningar om kvalitet i relation till barngruppens storlek
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Do the childrens groupsize matter : A qualitative study of preschool teachers perceptions of quality in relation to the size of the group (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: En god kvalitet i verksamheten är det som förskolor strävar efter och är även något som blivit mer uppmärksammat i den reviderade läroplanen för förskolan. Kvalitet påverkas av en rad olika faktorer som exempelvis gruppstorlek, personaltäthet, personalens kompetens, miljön samt samspelet mellan barn och pedagog. Barnantalet i grupperna har genom åren ökat i takt med de ekonomiska nedskärningarna i förskolan. Forskning visar på rekommendationer om hur många barn det bör vara på en avdelning i förskolan men detta är dock inget som skollagen tar upp. I skollagen framgår det inga siffror på hur många barn det får placeras i en grupp, utan enbart en lämplig sammansättning av hur barngruppen ska se ut.
Syftet: Studiens syfte är att undersöka förskollärares uppfattningar om hur kvaliteten i förskolan påverkas av storleken på barngruppen. Studien utgick från ett förskollärarperspektiv vilket innebär att informanterna i studien är utbildade förskollärare. Studien avgränsas med två frågeställningar.
Metod: Studien genomfördes med hjälp en kvalitativ ansats för att kunna besvara syfte och frågeställningar. Då studien handlar om att ta reda på personers upplevelser och förståelse av ett visst fenomen ansågs den kvalitativa metoden vara mest lämpad. Sju förskollärare intervjuades på fyra olika förskolor med hjälp av semistrukturerade frågor som sedan analyserade tematiskt.
Resultat: Studien har visat att kvaliteten påverkas både positivt och negativt av barngruppens storlek. Framförallt ansåg förskollärarna att verksamheten blir påverkad negativt genom att det ibland kan framkalla stress hos personalen när barngrupperna är stora. Samtidigt menade förskollärarna att det finns möjligheter med en stor barngrupp då barnen blir sociala genom att det finns fler barn att leka med vilket ökar chansen att hitta en likasinnad. Förskollärarna ansåg även att det i stora barngrupper går att dela upp barnen i smågrupper då förskollärarna i dessa mindre grupper får chansen att se alla barn och tillgodose deras behov. Projektarbeten och aktiviteter som kräver många barn ansåg förskollärarna är bättre att utföra när det finns fler barn i gruppen. Konsekvenserna kan dock bli att det kan vara svårt att få den individuella
kontakten med barnen samt skapa det samspel mellan barn och pedagog som förskollärarna skulle önska.
Place, publisher, year, edition, pages
2014. , p. 24
Keywords [sv]
gruppstorlek, personaltäthet och kvalitet i förskola
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-6544Local ID: EXF500OAI: oai:DiVA.org:hv-6544DiVA, id: diva2:740659
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2014-08-282014-08-262014-08-28Bibliographically approved