Bakgrund: Att kunna läsa och förstå skriven text är av betydelse för att kunna vara delaktig i samhället och ta till sig information från myndigheter, massmedia eller allmänt för att kunna kommunicera med skriven text. I skolans värld är arbetet med elevernas läsförståelse av vikt för hur framgångsrika de ska bli i sitt kunskapsinhämtande. En god läsförståelse öppnar många dörrar som annars hade tagit längre tid att låsa upp.
Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur lärare beskriver och resonerar runt sitt arbete med läsförståelse i sin undervisning i årskurs 1 - 6.
Denna studie har för avsikt att ge en inblick i hur olika lärare beskriver hur de tillämpar sina teoretiska kunskaper och erfarenheter praktiskt i lektionssalen. Kunskap som kan vara en verktygslåda till nytta för både lärarstudenter, yrkesaktiva lärare och föräldrar.
Metod: En kvalitativ metod har använts där yrkesaktiva lärare har intervjuats. Teorin baseras på en litteraturstudie av aktuell och tidigare forskning genom vetenskapliga artiklar och kurslitteratur. Resultatet redovisas genom en sammanställning och analys av intervjusvaren.
Resultat: Resultatet av intervjuerna visar på att de deltagande lärarna lägger stor vikt vid läsförståelse men att de tyvärr upplever att tid och prioritering inte alltid möjliggör att arbetet med läsförståelse får den tyngd den skulle behöva. En god läsförståelse upplevs som av högsta grad väsentlig för att eleverna ska klara av sin fortsatta skolgång. De deltagande lärarna arbetade i olika grad utifrån olika läsförståelsestrategier där man bland annat genom omväxlande tyst läsning och högläsning försöker hitta verktyg att öva upp läsförståelsen. Flertalet av lärarna arbetar exempelvis med läsförståelse i grupp för att eleverna genom boksamtal själva ska kunna stötta varandra och analysera den text de läser