Elevers attityder till matematik: betydelsen av könstillhörighet, självförtroende ochomgivningens inställning
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Pupils' attitudes to mathematics : The significance of gender, self-confidence and others' attitudes (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: En viktig faktor som påverkar en elevs lust att lära matematik är vilken attityd eleven har till ämnet. Aktuell forskning framhåller att flertalet elever i Sverige anser att matematik är tråkigt och på grund av detta är deras attityd till matematik negativ. Inom forskningen lyfts fram att matematik betraktas som en manlig domän men att det även förekommer föreställningar om att det är könsneutralt. Vidare betonas att självförtroendet är den dominerande faktorn för att känna glädje till fortsatt lärande vilket påverkar en individs attityd. Även föräldrar påpekas ha en stor påverkan på vilken attityd deras barn utvecklar till matematik. Forskning framhåller dessutom att en elevs attityd till matematik till stor del influeras av klasskamraterna, vilket medför att klasskamrater ofta har en liknande inställning.
Syfte: Syftet med vår studie är att undersöka faktorer som ligger till grund för en elevs attityd till matematik.
Metod: Studiens empiri samlades in genom kvalitativa semistrukturerade intervjuer med utgångspunkt i en intervjuguide. Vårt urval innefattas av totalt tolv elever, sex elever från två olika skolor. Intervjuerna spelades in och transkriberades. Vårt tolkningsarbete skedde genom att vi färgkodade elevsvaren och placerade dessa i kategorier med anknytning till våra forskningsfrågor. Vi analyserade samtliga intervjuer för att finna mönster samt likheter och skillnader med vad tidigare forskning har konstaterat.
Resultat: Ett sammanfattande resultat av vår studie visar att majoriteten av eleverna ansåg att matematik är könsneutralt och om man är duktig i matematik beror det snarare på individens kompetens än på vilket kön individen har. I elevsvaren framkom dock att några elever ansåg att matematik var mer lämpat för flickor än för pojkar. Detta resultat strider mot delar av tidigare forskning som betonar att matematik till största del ses som manligt. Resultatet av vår studie visar också att majoriteten av eleverna hade ett gott självförtroende i matematik. Vidare visade sig föräldrarna i vår studie ha en central roll för vilken attityd eleven utvecklar till matematik. Samtliga elevers attityd till matematik var i enlighet med hur de uppfattade sina föräldrars attityder. Om föräldrarnas attityder till matematik däremot skilde sig åt tyckte vi oss se ett mönster att eleven då anammade moderns attityd. Slutligen visade vårt resultat att klasskamrater inte hade så stor påverkan på en individs attityd
Place, publisher, year, edition, pages
2014. , p. 34
Keywords [sv]
Matematik, attityd, påverkan, manlig domän, självförtroende, föräldrar och klasskamrater
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-6442Local ID: EXG500OAI: oai:DiVA.org:hv-6442DiVA, id: diva2:732447
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2014-07-072014-07-042014-07-07Bibliographically approved