Bakgrund:
Då vi båda har arbetat inom förskolan samtidigt som vi genomfört vår utbildning så har vi valt vårt ämne utifrån det. Vi har upplevt att föräldrarnas syn på den fria leken i förskolan har varit dålig. De verkar inte riktigt veta vad som utvecklas i leken eller vad barnen gör. Vi har under många års tid fått höra "Har ni bara lekt idag?" när de hämtat sitt barn. Därför blev valet enkelt då vi vill få en bättre förståelse kring hur föräldrar ser på barns fria lek. Har föräldrarna en bra eller dålig syn på den fria leken?
Syftet:
Vårt syfte var att undersöka vad föräldrarna visste om barns fria lek på förskolan. Var synen på fri lek bra på de förskolor i Västra Götaland som vi valt? Vad hade de för kunskap om vad barn utvecklar i leken så som språkligt, socialt och motoriskt?
Metod:
Vi valde att använda oss av enkäter. Vi valde ut tre olika förskolor i en västsvensk kommun. Enkäten innehöll bakgrundsfrågor, strukturerade frågor samt öppna frågor totalt var det 13 frågor. Vår studie var en kvalitativ studie med kvantitativa metoder.
Resultat:
Studiens resultat visade att barns fria lek är något positivt på förskolan. Föräldrarna gav bra svar kring definitionen fri lek och vad deras barn utvecklar inom den. Viktiga egenskaper som föräldrarna påpekade hos barnen var deras fantasi, kreativitet och att de utvecklar sin identitet. Något som flera föräldrar påpekade var att pedagoger ska finnas närvarande i leken som ett stöd i olika situationer. Föräldrarna hade bra tankar kring hur verksamheten ska se ut på förskolan. Den fria leken ska få lika stort utrymme som de styrda aktiviteterna. De förlitade sig helt på att pedagogerna styrde hur mycket tid den fria leken fick