”I samma klassrum, vid samma tid...": En kvalitativ studie om nationella provets inkluderingsmöjligheter
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
"In the same classroom, at the same time..." : A qualitative study of the national test and its capability to be inclusive (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Vi har valt att i föreliggande uppsats undersöka lärarnas syn på nationella provets inkluderingsmöjligheter. Vi har utgått från ett inkluderingsperspektiv och visionen om en skola för alla. Tidigare forskning kring inkludering i skolan och nationella provet ligger till grund för denna studie. Denna uppsats är ämnad att ge ett kompletterande perspektiv till Skolverkets rapport från 2004, Det nationella provsystemet i den målstyrda skolan - Omfattning, användning och dilemman.
Syfte: Studiens syfte har varit att undersöka lärarnas subjektiva bild av nationella provet i ämnet svenska, årskurs nio och dess inkluderingsmöjligheter. Hur ser lärarna på anpassning av det nationella provet? Hur påverkas lärarna av det nationella provet i deras bedömning av slutbetyg och vilka chanser har elever att lyckas med provet?
Metod: Studiens material har samlats in genom enskilda kvalitativa djupintervjuer där fem lärare har bidragit med sin subjektiva syn på nationella provets inkluderingsmöjligheter. Intervjuerna spelades in med en mobiltelefon (och togs efter överföring till dator bort från telefonen) och inspelningen transkriberades sedan i sin helhet. Båda författarna till uppsatsen var närvarande under intervjuerna där en hade som uppgift att utföra intervjun och den andre att observera och anteckna.
Resultat:Resultatet i undersökningen redovisades främst genom citat från de genomförda intervjuerna och kategoriserades in under två teman (Inkludering i skolan och Lärarna och de nationella proven) där informanterna (svensklärare i årskurs 7-9) uppvisade att de inte såg det nationella provet som inkluderande av alla elever. Olika elevgrupper, som elever med dyslexi och icke-stresståliga elever, tas upp som elevgrupper som missgynnades av det nationella provets provform. Vi har även kommit i kontakt med den problematik som rör anpassning av de nationella provet. Vad som även blev tydligt var att många av lärarna var osäkra på vad begreppet inkludering innebar. Resultatet uppvisade även att det nationella provet upptar mycket tid och är en stor arbetsbörda för lärarna men är ett bra verktyg relaterat till att utföra en likvärdig bedömning
Place, publisher, year, edition, pages
2014. , p. 38
Keywords [sv]
Nationella prov, inkludering
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-6066Local ID: EXL600OAI: oai:DiVA.org:hv-6066DiVA, id: diva2:706457
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2014-03-212014-03-202014-03-21Bibliographically approved