En hermelin med sommarpäls: Förskolebarns samlärande i den fria leken
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
One ermine in summer fur : Preschool children's co-operative learning in the freeplay (English)
Abstract [sv]
Bakgrund Genom lärarutbildningens gång har diskussioner om att barn lär av varandra varit återkommande. Det är något som bland annat Pia Williams (2001) har undersökt och som utgör en del av bakgrunden till den här studien. Med utgångspunkt från relevant teori och litteratur har jag med hjälp av deltagande observation undersökt barns samspel i den fria leken på förskolan. Studien undersöker även hur barnen i samspel med varandra skapar möjlighet till lärande. Jag har med hjälp av mitt empiriska material bearbeta, analysera och diskuterat resultatet.
Syfte: Syftet med studien är att undersöka barns samspel och samlärande i den fria leken. Frågeställningen utgår från en idé om att observera vilket samlärande som kan tänkas identifieras i samspelssituationer, men även vilka lärandestrategier barnen kan tänkas använda samlärandet av och med varandra. Studiens fokus är de perioder under en dag på förskolan där den fria leken är rådande, utan pedagogers delaktighet. Jag har valt att utgå ifrån följande frågeställningar:
• Vilka lärandesituationer kan identifieras i barns samspel?
• Vilka samspelsstrategier använder barnen i lärandesituationer?
Metod: I studien har jag valt att använda mig av en kvalitativ metod. Jag har gjort deltagande observationer på en förskola i Västsverige. Under observationerna förde jag kontinuerligt anteckningar, tog fotografier och filmklipp med hjälp av en digitalkamera. Efter en dag av observationer på förskolan renskrev jag mina fältanteckningar på datorn och gick igenom vad jag hade sett under dagen. Detta för att lättare kunna strukturera och avgränsa observationerna.
Resultat: Utifrån det insamlade materialet har jag redovisat resultatet genom att utforma kategorier med utgångspunkt i studiens två forskningsfrågor. Första frågan kategoriseras in efter kunskapsområden så som teknik, naturvetenskap, matematik och svenska - språk och kommunikation. Andra forskningsfrågan kategoriseras in efter barnens lärandestrategier i samspelssituationer så som visa, förklara och hjälpa eller iaktta och härma. Inom kategorierna har jag redovisat samspelssituationer med sammanfattande analys efter varje situation. I resultatet framkom det att barnen i olika samspelssituationer utan pedagogers delaktighet, fanns det möjligheter till lärande inom de tidigare nämnda kategorierna. Jag blev uppmärksammad på att den fria leken inom förskolan erbjuder möjligheter till samlärande trots att pedagoger inte deltar i händelserna
Place, publisher, year, edition, pages
2014. , p. 49
Keywords [sv]
Samlärande, samspel, förskola, fri lek
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-6057Local ID: EXL600OAI: oai:DiVA.org:hv-6057DiVA, id: diva2:706282
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2014-03-202014-03-192014-03-20Bibliographically approved