Vi valde ämnet genus i bilderboken då det är ett ämne som vi anser som högaktuellt och som har en relevans för vårt framtida yrke. Utgångspunkten för denna uppsats är vårt gemensamma intresse för jämställdhetsarbete och studien tar sitt avstamp i hur bilderboken kan användas som ett genusmedvetet verktyg i ett vardagligt möte med barnen i förskoleklassen. Vi har båda två en erfarenhet av att arbeta med bilderboken i barngrupper, men upplevt att det i skolans värld finns en brist i hur bilderboken representeras och används i en genuspedagogik.
Syfte:
Syftet är att få ökad kunskap om hur genus konstrueras i barns bilderböcker samt hur dessa böcker kan användas inom genuspedagogiken i förskoleklassen. Studien utgår från två frågeställningar.
•
Hur framställs kvinnligt och manligt i barns bilderböcker utifrån ett genusperspektiv?
Hur kan barns bilderböcker användas för att motverka traditionella könsroller?
Metod
:
I denna studie har vi valt att använda oss av en kvalitativ undersökningsmetod. Som analytiskt verktyg valde vi att använda oss av semiotik.
Resultat
Undersökningens resultat visar att barnen möter stereotypa skildringar av manligt och kvinnligt i bilderböckernas text och illustrationer. Pojkar och flickor skildras på olika sätt, som varandras motsatser. I bilderböckerna finns det en överrepresentation av manligt men analysen visar på att det ändå finns en variation i hur man kan vara som pojke eller man. Däremot saknas det positiva förebilder på flickor och kvinnor som barn kan identifiera sig med. Kvinnlighet är överhuvudtaget en faktor som lyser med sin frånvaro i de böcker som analyserats. Analysen visar på en del olika pedagogiska verktyg som kan användas i en genusmedveten pedagogik i arbetet med litteraturen. Genom att använda dessa verktyg kan pedagogen uppnå ett litterärt arbete som hjälper till att ifrågasätta de stereotypa könsroller som skolan ska verka för att motarbeta