Hur påverkar barngruppernas storlek fritidshemmets verksamhet?
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
How does the size of the groups effect the work at a pedagogic afterschool program? (English)
Abstract [sv]
Syftet med vårt arbete är att beskriva, analysera och förstå fritidslärarnas arbete med stora barngrupper på fritidshem innebär.
Antalet barn på fritids ökar medan personaltätheten inte ökar i relation till barngruppens storlek. På Skolverket lyfter Carina Hall som är undervisningsråd att:
"
Varje anställd ansvarar i genomsnitt för 12,4 elever jämfört med 12,3 elever för ett år sedan. Under många år har antalet elever ökat procentuellt mer än antalet anställda, vilket lett till kontinuerligt försämrad personaltäthet. Sett till det senaste året har antalet elever ökat med 4 procent och antalet anställda med 2 procent. Från 1990 och fram till idag har antalet elever per anställd ökat med nästan fem elever"
Detta kan leda till att den pedagogiska verksamheten kan brista och att denna ökning leder till att kvalitén på fritidshemmen minskar och det medför en risk för "ren barnpassning". Vi har valt att fokusera på fritidslärarna och hur de ser på sin arbetsvardag, samt vad de anser kan förbättras. Studien omfattar tio kvalitativa intervjuer och två observationer i en mellan stad i Västra Götaland. Studien utfördes på två olika skolor, en friskola och en kommunal.
De slutsatser som vi kommit fram till genom att analysera våra intervjuer och observationer är att situationen ser i princip likadan ut på samtliga fritidshemsavdelningar. Skillnaden mellan en friskola och en kommunal är obefintlig, det är samma problem som uppstår och man tar samma initiativ till förbättring. Fritidslärarna är nöjda med sitt yrke men däremot inte med vilket öde fritidshemmen börjar gå till mötes. Med alldeles för stora barngrupper, för lite personal, små lokaler och lite tid känner sig dagens fritidslärare stressade över att inte hinna med allt som förväntas utav dem. Studien utfördes för att lyfta fritidslärarnas situation och åsikter om vardagen på fritidshemmen både för fritidslärarna och för barnen. Studien utfördes även i hopp om att kunna se möjligheter till förbättring i framtiden och hur man skulle kunna gå tillväga för att uppnå en så bra verksamhet som möjligt, för både fritidslärarna och barnen.
Place, publisher, year, edition, pages
2014. , p. 31
Keywords [sv]
Stora barngrupper, fritidslärare, fritidsverksamhet, påverkan, möjligheter, samspel, stress, individbehov
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-5933Local ID: EXL600OAI: oai:DiVA.org:hv-5933DiVA, id: diva2:697883
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2014-02-202014-02-192014-02-20Bibliographically approved