Bakgrund: Utomhuspedagogik kan vara all slags verksamhet som sker utanför förskolans lokaler. Synen i skolan och förskolan på vad utomhuspedagogiken innebär är bred och förskolor och skolor har inrättat verksamheter med olika inriktningar utifrån de förutsättningar och behov som finns. Utomhuspedagogik har blivit både ett ämnesområde och ett arbetssätt. Utomhuspedagogik har även blivit fokuserat i diskussionen teori – praktik och blivit ett populärt inslag inom didaktik och pedagogik som anses vara gynnande för kunskapsutvecklingen. Att lära sig med hjälp av naturmiljö bidrar inte bara till ren kunskap utan det medverkar även till hälsogynnande effekter. Det kan även ge ett miljöengagemang när barnen blir vuxna. Det finns många faktorer som påverkar hur och i vilken omfattning pedagoger bedriver utomhuspedagogik.
Syfte: Syftet med denna studie är att ge en inblick i hur pedagoger i förskolan genomför utomhuspedagogiska aktiviteter ur ett lärarperspektiv samt ta reda på anledningar till varför man bedriver den form av utomhuspedagogik som man gör.
Metod: Vi har genomfört 18 intervjuer på tre olika förskolor. Två av förskolorna är traditionella förskolor som inte har utomhusundervisning som profilering medan den tredje förskolan har en tydlig utomhuspedagogisk inriktning.
Resultat: Resultatet har visat att pedagogerna på de två traditionella förskolorna som vi studerade har få planerade utomhuspedagogiska aktiviteter. Det mest förekommande på dessa förskolor är fri lek när de vistas utomhus. Alla faktorer som hindrar pedagogerna från att bedriva utomhuspedagogik verkar leda till att den fria leken används i så stor utsträckning. På de traditionella förskolorna förekommer vistelse i naturen sporadiskt och man talar mest om vad som utförs på gården som utomhuspedagogik. Pedagogerna på naturförskolan skiljer sig åt i sitt arbetssätt eftersom den största delen av utomhuspedagogiken är planerad. Nästan alla pedagoger på de tre förskolorna anger att den viktigaste faktorn för att kunna bedriva kvalitativ utomhuspedagogik är engagemang och intresse.