Islam uppfattas fortfarande som en ny företeelse i Europa trots att muslimer har funnits nästan lika länge i Europa som i Mellanöstern. Det som är nytt är istället den invandring av muslimer som ägt rum på senare tid till Europa. När det gäller Sverige är islam däremot en relativt ny företeelse; 1930 räknade man till ca 15 muslimer i Sverige och 2008 uppskattades antalet till ca 110 000 stycken. I och med den nya invandringen har olika muslimska grupperingar mötts i icke-muslimska kontexter, vilket bidragit till att en mer komplex tolkningstradition av Koranen växt fram. De muslimska föreningarna är en sådan plats där tolkning av Koranen sker.
Målet med föreliggande studie är att bidra till mer kunskap om korankurser i Västra Götalandsregionen genom en beskrivning av föreningarna och av deras korankurser.
Syftet är att lokalisera muslimska föreningar i regionen för att därefter ta reda på i vilken utsträckning, samt med vilka resurser och material, dessa föreningar bedriver korankurser för barn och ungdomar.
Resultatet visar att många av föreningarna fungerar som både religiösa och sociala mötesplatser. Föreningarnas organisation ser olika ut, men de flesta hör till en paraplyorganisation. Somliga har kontakter med ett hemland och samarbetar med lokala föreningar på orten samt studieförbund som Sensus, Ibn Rushd och ABF.
1Ibn Rushd är ett muslimskt studieförbund som startats med stöd från bland annat Sensus, ettstudieförbund som särskilt lyfter fram livsfrågor, mångfald och globala frågor.
Korankurserna som riktar sig till barn består av koranläsning och diskussion av innehåll men också av social samvaro med utflykter. Verksamheten är organiserad utifrån svensk föreningslivsmodell vilket i vissa fall skapar problem för föreningar som inte räknar medlemsantalet utifrån antal personer utan familjer. I samtalet med representanter för de muslimska föreningarna lyfter man fram integration som ett angeläget arbete för föreningen. Genom att vara en länk mellan medlemmarna och svenska samhället ser representanterna sig som en viktig del i att hjälpa till med integrationen.
Trollhättan: Högskolan Väst , 2011. , p. 59