Bakgrund:
Studien har sin utgångspunkt i området rast. Rast är något som inte går att läsa om i läroplanen samtidigt som det ändå är en stor del av skolbarnens dag och en viktig del för deras upplevelse av skolgången.
Syfte och frågeställningar:
Syftet med studien är att undersöka barns tankar och erfarenheter av raster och deras syn på hur lärare kan hjälpa till för att forma trivsamma raster. För att besvara syftet har tre frågeställningar formulerats: Vad tänker barnen om vuxnas roll under raster? Varför är det viktigt med rast enligt barnen? Hur skall en bra rast vara organiserad enligt barnen?
Metod:
I metodavsnittet förklaras metoden. Eftersom studien ämnar undersöka barnens perspektiv har den skett genom samtalspromenader. Intervjuerna spelades in och transkriberades. Efter det analyserades de transkriberade texterna med fenomenografi som teoretiskt ramverk.
Resultat:
Resultatet presenterades i fem olika kategorier: ”Rast som ett tillfälle för vila, lek och rörelse”, ”Rast som ett socialt tillfälle”, ”Betydelsen för barnen av lärarens närvaro”, ”Lärarens roll som lekfrämjare” och ”Skolgårdmiljön som förutsättning för en lyckad rast”. Resultatet visar på att barnen vill vara fysiskt aktiva på raster och att de värdesätter att ha någon att leka med. Barnen tycker att lärarna ska vara delaktiga i barnens raster både genom att finnas nära samt att själva leka och underlätta för lek.