Vänligt och värdigt i Västervik: Professionsdriven utveckling för humanistisk hantering av hemlöshetsproblematik i kommunal verksamhet
2024 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Detta är en rapport som beskriver genomförandet av ett så kallat »Change Laboratory« inom ramen för ett samverkansprojekt kring bosociala frågor, med särskild inriktning på hemlöshet och risk för hemlöshet, i Västerviks kommun. Rapporten inleds med bakgrund till projektet och en beskrivning av hur »Change Laboratory«, den använda metoden, valdes ut och planerades. Därefter följer ett teoriavsnitt och en metodbeskrivning som syftar till att ge läsaren förståelse för vad som är centrala utgångspunkter i ett »Change Laboratory«. Sedan följer en beskrivning av metodens användning utifrån önskan om att stärka den lokala förankringen och handlingskraften mellan verksamheter som arbetar med bosociala frågor i Västerviks kommun. Vidare följer beskrivningar av genomförandet av »Change Laboratory«, session för session. Kopplat till genomförandet finns också ett resultatavsnitt som sammanfattar vad som genererades av sessionerna. Rapporten avslutas med en sammanfattning av centrala slutsatser samt med en framåtblick som beskriver vad arbetet som gjorts i »Change Laboratory« kan bidra med för ett fortsatt kommunalt samverkansarbete kring hemlöshet och risk för hemlöshet.
Place, publisher, year, edition, pages
Västervik: Campus Västervik , 2024. , p. 106
Series
Forskningsrapport ; 1
Keywords [sv]
hemlöshet, bosocial, samverkansprojekt
National Category
Social Work Educational Sciences
Research subject
Work Integrated Learning
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-21662ISBN: 978-91-985421-9-6 (electronic)OAI: oai:DiVA.org:hv-21662DiVA, id: diva2:1862610
Note
Forskningsgrupp
I genomförandet av »Change Laboratory« i Västervik har en forskningsgrupp ansvarat för arbetet. Facilitator, ansvarig för att leda genomförandeprocessen och respektive session, har varit Maria Spante som är forskare vid Högskolan Väst och expert på metoden. Elinor Nilsson och Klara Björkum, båda forsknings- och utvecklingskoordinatorer vid Campus Västervik, har stöttat arbetet genom att medverka vid samtliga sessioner, dokumentera arbetet samt genomföra de så kallade mellansessionsanalyserna. Campus Västervik och Högskolan Väst har en sedan många år en nära samverkan gällande såväl forskning som högre utbildning. I detta samverkansforskningsprojekt förenas kunskaper och erfarenheter från de båda verksamheterna i ett gemensamt upplägg.
Campus Västerviks Forskningsmiljö
Campus Västervik inkluderar en forskningsmiljö med inriktning mot innovativ välfärd och social hållbarhet på landsbygd. Välfärd och social hållbarhet definieras brett och sammanfattar samtliga aspekter av att bo, leva och verka på landsbygder. I forskningsmiljön utförs forskningsprojekt, utvecklingsprojekt och kompetenshöjande aktiviteter och insatser av forskare, forskarstuderande och forskarassistenter. I vårt genomförande samverkar vi med regionala aktörer och nationella lärosäten. Landsbygdens behov styr oss, detta gör att vår verksamhet anpassas och modifieras efter det som gynnar landsbygden.
2024-05-302024-05-302025-02-18