“Något man vill att ens texter ska vara”: Gymnasieelevers tolkning av betygskriterium-begreppet nyanserat.
2023 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
“Something you want your texts to be” : Upper secondary school pupils’ interpretation of the grade criteria concept nuance. (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Den svenska gymnasieskolan följer Läroplan för gymnasieskolan 2022 (LGY22) som innehåller ämnesplaner för varje ämne. Den här studien utgår enbart från svenskämnet. Ämnenas mål och betygskriterier har ändrats över tid i den svenska skolan och huruvida begreppet nyanserat har haft en plats i betygskriterierna varierar. Elever har rätt att bli informerade om betygskriterierna men en definition av begreppet nyanserat från Skolverket finns inte lättillgängligt. Vad nyanserat betyder i Skolverkets formuleringar utreds utifrån äldre läroplaner, nationella prov och betygskriterier genom tiderna. Tidigare forskning som liknar denna studien fokuserar främst på lärares perspektiv angående nyanserat i betygskriterierna medan ytterst få fokuserar på gymnasieelevers syn på begreppet. I och med bristen på elevperspektiv uppstår den forskningslucka som denna uppsats avser att undersöka.
Syfte: Studien har för avsikt att undersöka gymnasieelevers uppfattning av begreppet nyanserat som återfinns i betygskriterierna för svenskämnet.
Metod: Studien är en kvalitativ undersökning, inspirerad av fenomenologin. En klass, 21 elever, deltog i undersökningen. Eleverna går första året på gymnasiet och läser Svenska 1. Den kvalitativa undersökningen är en respondentundersökning som genomfördes via en självadministrerande besöksenkät. Materialet analyserades genom en kvalitativ analysmetod.
Resultat: Resultatet visar att det finns flera uppfattningar av vad begreppet nyanserat betyder och att eleverna inte kan definiera det utan besvär. Resultatet diskuteras i termer av en önskad förändring som tillåter eleverna att på egen hand navigera i betygskriterierna. Dagens formuleringar begränsar nämligen, som vår studie visar, ibland elevernas frihet då lärare kan brista i att undervisa om begreppens innebörd samt att Skolverket inte publicerat några begreppsförklaringar.
Place, publisher, year, edition, pages
2023. , p. 32
Keywords [sv]
Nyanserat, nyansering, betygskriterier, fenomenologi, bedömningsunderlag
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-21084Local ID: EXS401OAI: oai:DiVA.org:hv-21084DiVA, id: diva2:1819568
Subject / course
Svenska
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2024-02-162023-12-142024-02-16Bibliographically approved