Digital transformation är ett begrepp som ofta framkallar rädslor. Vi stöter ständigt på det – i nyheterna, litteraturen, politiska diskussioner, eller runt middagsbordet. Det omtalas även under termer som ”digitala konsumenter”, ”smart teknik” och ”digitala upplevelser”. Men förstår vi verkligen vad digital transformation innebär, särskilt för våra städer?
I det här inlägget ska jag djupdyka i digital transformation: vad det innebär, ge några konkreta svenska exempel, och utforska dess potentiella konsekvenser för våra städer och samhällen.
Digital transformation är processen där digital teknik integreras i alla aspekter av en verksamhet. Det leder till fundamentala förändringar i verksamhetens funktion och värdeerbjudande till kunderna. Det handlar inte enbart om att ersätta analoga system med digitala, utan om att förnya processer, kultur och kundupplevelser för att svara på skiftande affärsbehov. Modern teknik kan även medföra nya affärsmodeller och intäktskällor.
Låt oss ta några svenska exempel:
Banksektorn: Tack vare Swish har traditionell bankverksamhet i Sverige genomgått en revolution. Med denna mobila betalningstjänst, skapad av svenska storbanker, kan användare enkelt betala varor och tjänster med sina mobiler.
Offentlig sektor: E-legitimation, som BankID, har blivit standard i Sverige för digital identifiering, vilket gör det enkelt för medborgare att utföra säkra digitala transaktioner.
Hälso- och sjukvård: Under pandemin ökade användningen av digitala vårdtjänster markant. Verktyg som KRY har möjliggjort för patienter att konsultera läkare via videolänk.
Detaljhandeln: Ikea erbjuder nu augmented reality (AR)-verktyg som låter kunder visualisera hur möbler skulle passa in i deras hem före köp.
Dessa exempel understryker att digital transformation inte enbart handlar om teknik, utan om att omforma hur vi arbetar, interagerar med kunder och gör affärer.
Städer kommer sannolikt att bli mer teknikcentrerade i denna digitala era, där digitala konsumenter kommer att ha stor inverkan på stadsutvecklingen. Detta ställer staden och dess beslutsfattare inför nya utmaningar. Det är avgörande att integrera IT på ett sätt som gynnar alla medborgare, och inte enbart följa teknikutvecklingen blint. Vi måste vara förberedda; den digitala revolutionen tar ingen paus. Genom att vara proaktiva, lyhörda för medborgarnas behov, och integrera digitala verktyg ansvarsfullt, kan våra städer bli ännu mer livskraftiga och inkluderande i en post-pandemisk framtid.
Två exempel på hur detta kan göras återfinns om vi tittar på konst och belysning. Genom att erbjuda digitala konstinstallationer där besökare kan interagera via sina smartphones och skapa egen konst eller delta i digitala skattjakter kan platsen få ett större attraktionsvärde. Genom att använda LED-belysning som kan ändra färg eller intensitet baserat på tid på dagen, väder eller speciella evenemang, kan man skapa unika atmosfärer och göra stadskärnan mer inbjudande på kvällen.
Slutligen, även om den digitala transformationen kan tyckas överväldigande, ger den oss också en möjlighet att omforma och skapa en bättre, mer sammanlänkad och hållbar framtid. Vilken riktning vi väljer att ta är upp till oss.
/Malin Sundström
2023.