Rörelseglädje på fritidshemmet: En kvalitativ studie i hur lärare skapar förutsättning till rörelseglädje på fritidshemmet.
2023 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Joy of movement at the leisure center : A qualitative study of how teachers create the conditions for the joy of movement at the leisure center. (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Att erbjuda fysisk aktivitet och rörelseglädje är ett av fritidshemmets uppdrag då det i Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet framgår att fritidshemmet ska inspirera och erbjuda fysisk aktivitet och skapa rörelseglädje. Fritidshemmets uppdrag spänner över en stor del av elevernas utveckling och lärande och det är betydelsefullt att ha ett helhetsperspektiv på uppdraget. Vid planeringen och genomförandet av verksamheten behöver personalen utgå från både individens och gruppens behov samt en samverkan mellan fritidshemmet, förskoleklassen, skolan och hemmet. Uppdraget handlar om att stödja utveckling. Tidigare forskning visar att barn och unga blir allt mer stillasittande och i Pep-rapporten (Generation Pep 2020) skriver man att det endast är två av tio barn som når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet per dag.
Syfte: Syftet med denna empiriska studien är att bidra med kunskap om hur fritidslärare arbetar för att skapa förutsättningar för elever att uppleva rörelseglädje på fritidshemmet.
Metod: Metodvalet i denna empiriska studie är semistrukturerade muntliga intervjuer med 5 lärare i fritidshem i Västra Götaland. Intervjuerna kommer fokuseras på personalens perspektiv och erfarenheter av att skapa rörelseglädje på fritidshemmet, samt de didaktiska principer och strategier de använder i sitt arbete.
Resultat: Resultatet i studien visar på att de fem tillfrågade lärarna uttrycker att tidigare kunskaper och erfarenheter spelar roll när det kommer till att skapa förutsättningar till rörelseglädje på fritidshemmet. Majoriteten av respondenterna anser att en idrottslig bakgrund är en framgångsfaktor för att kunna undervisa kvalitativa fysiska aktiviteter. Resultatet i studien visar också att respondenterna använder sig av olika metoder för att eleverna ska kunna få möjligheter uppleva rörelseglädje. Utomhusmiljön samt elevernas eget intresse nämns som nyckelfaktorer som kan bidra till att uppleva rörelseglädje. Vi vill understryka att resultaten från denna empiriska studie inte talar för hela lärarkåren, då deltagarantalet är för lågt, utan möjligtvis endast är representativ för de fem respondenternas fritidsverksamheter.
Place, publisher, year, edition, pages
2023. , p. 39
Keywords [sv]
Fritidshem, fysisk aktivitet, grundskolan
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-20384Local ID: EXG500OAI: oai:DiVA.org:hv-20384DiVA, id: diva2:1780102
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2023-07-172023-07-052023-07-17Bibliographically approved