Bakgrund: Högläsning i förskolans kontext har nära koppling till barns språkutveckling. Att barn får erfarenheter av både högläsning och böcker på olika sätt berikar deras möjligheter till att ta till sig kunskap och information samt ger dem viktiga grundstenar för deras fortsatta lärande. Studier har dock pekat på att pedagoger inte alltid prioriterar högläsning som ett viktigt ämne att arbeta med.
Syfte: Det övergripande syftet är att bidra med kunskap om högläsning i förskolan, mer specifikt intresserar vi oss för hur förskollärare erfar högläsning som fenomen.
Metod: Studien är av kvalitativ karaktär och data har samlats in genom semistrukturerade livsvärldsintervjuer. Inspiration har tagits av fenomenologin som teoretisk utgångspunkt för studien, där analysbegreppen är livsvärld, erfara, intersubjektivitet och mening.
Resultat: Det huvudsakliga resultatet visar att förskollärare använder högläsning varje dag i verksamheterna. Hur de arbetar med högläsning påverkas av storlek på barngrupp, ålder på barnen och pedagogernas förhållningssätt. Det framkommer att olika miljöer väljs för att skapa lustfyllda högläsningstillfällen och ett gemensamt meningsskapande.