Distriktssköterskors erfarenhet av e-hälsa för patienter med typ 2 diabetes
2023 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Bakgrund Den svenska hälso- och sjukvården genomgår en omställning mot en personcentrerad, hållbar och tillgänglig vård, där digital teknik är centralt. Sverige förväntas vara världsledande inom e-hälsa år 2025 och för distriktssköterskor innebär det ett nytt arbetssätt med krav på nya färdigheter, i omvårdnaden av patienter med typ 2 diabetes.
Syfte Att beskriva distriktssköterskors erfarenhet av e-hälsa i omvårdnaden av patienter med typ 2 diabetes.
Metod Metoden var en systematisk litteraturstudie baserad på 15 vetenskapliga artiklar. Data analyserades med stöd av Bettany- Saltikov och McSherrys niostegsmodell.
Resultat Resultatet mynnade ut i tre teman: implementering av e-hälsa, e-hälsa som verktyg i omvårdnadsarbetet och e-hälsa som relationsskapande verktyg. Varje tema omfattande tre kategorier.
Slutsats Distriktssköterskors erfarenheter av e-hälsa skiljde sig åt och sågs som ett bra komplement till fysiska besök. Utbildning, kommunikativ förmåga, tekniska och organisatoriska förutsättningar samt ett stödjande ledarskap ansågs vara främjande faktorer för distriktssköterskors möjlighet till att anpassa sig till en alltmer omfattande digitalisering. För att Sverige ska kunna nå målet att vara världsledande inom e-hälsa år 2025 ses behov av mer forskning om e-hälsa samt implementeringsstrategier.
Place, publisher, year, edition, pages
2023. , p. 25
Keywords [sv]
E-hälsa, Omvårdnad, Personcentrerad vård, Typ 2 diabetes
National Category
Nursing
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-20204Local ID: EXO803OAI: oai:DiVA.org:hv-20204DiVA, id: diva2:1775579
Subject / course
Nursing science
Educational program
Specialist nursing programme
Supervisors
Examiners
2023-06-272023-06-272023-11-03Bibliographically approved