Bakgrund: Den psykiska ohälsan bland unga i Sverige har blivit allt sämre. Rapporter visar att efterfrågan på psykiatrisk vård ökar och många unga saknar utrymme samt kunskaper för att kunna prata om känslor och tankar som tynger dem. Skolan presenteras som en negativ påverkan på ungas välmående och fler unga önskar kunna få mer kunskaper om att förstå sina känslor och tankar.
Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka vilka didaktiska samt pedagogiska val gymnasielärare gör för att implementera temat ”känslor och tankar” i sina SVA-undervisningar och hur de arbetar språkutvecklande kring temat.
Metod: Fyra verksamma gymnasielärare som undervisar ämnet svenska som andraspråk intervjuas för forskningen. Studien är en kvalitativ forskningsmetod och tillämpas i form av semi-strukturerade intervjuer. Intervjuerna sker via den digitala plattformen Zoom.
Resultat: Resultatet påvisar att alla fyra gymnasielärare mer eller mindre implementerar känslor och tankar i sina SVA-undervisningar, i relation till samhälls- och kulturfrågor. Dock presenteras det inte hur SVA- undervisningar arbetar språkutvecklande kring känslor och tankar ur ett hälsoperspektiv, där eleverna får arbeta med livsstil- och hälsofrågor samt utveckla språkliga begrepp för att utveckla förståelse för sina tankar och känslor.