Bakgrund: Nyanlända elever med annat modersmål än svenska har dubbla utbildningsmål. Förutom att lära sig det svenska språket ska eleverna även lära sig ämneskunskaper på målspråket. För att lära sig ett ämnesspråk behöver de först ha kunskaper i vardagsspråket. Varje enskild elev ska ges möjligheterna att kommunicera för att få en tilltro till sin språkliga förmåga (Skolverket, 2022).
Syfte: Studiens syfte är att undersöka hur NO-lärare utan SvA utbildning ser på bedömning av nyanlända elevers ämneskunskaper och på elevernas lärande i deras ämne samt om undervisningen är rättvis i förhållande till Lgr22.
Metod: Studien använder sig av en kvalitativ forskningsmetod i form av semistrukturerade intervjuer. Informanterna är en mellanstadielärare samt tre högstadielärare behöriga i de naturvetenskapliga ämnena. Intervjuerna tog plats på pedagogernas arbetsplatser.
Resultat: Studiens resultat visar att ett positivt samarbete mellan ämneslärare i NO och SvA, samt med studiehandledare bidrar till en positiv och gynnande lärandemiljö för nyanlända elever. Studien visar att eleverna ges olika sätt att visa sina kunskaper men att det kan vara svårt om nyanlända elever inte kan uttrycka sig på svenska. Vidare visar resultatet även att eleverna använder sitt modersmål till viss del i klassrummet under lektionstid.