Språkutveckling hos barn med ett annat modersmål i förskolans verksamhet: En kvalitativ studie om förskollärares förhållningssätt angående det svenska språket och modersmålet hos barn
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Language Development in Children With Another Mother Language In Preschool Activities : A qualitative study of preschool teachers' attitudes regarding the Swedish language and mother tongue in children (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Nuförtiden är det vanligt att möta flerspråkighet i förskolan, vilket innebär att antalet barn med ett annat modersmål än svenska har ökat och är en del av förskolans kontext. Denna mångfald ställer stora krav på förskollärares förmåga att kunna bemöta och utveckla barn med ett annat modersmål i verksamheten utifrån deras tidigare erfarenheter och kunskaper. Förskolans läroplan avser flera mål som det breda område flerspråkighet utgör. Därav är det betydelsefullt att förskollärare arbetar med inlärning av modersmålet och det svenska språket i förskolan för att kunna vidare förbereda barnen inför skolgången och därefter framtiden.
Syfte: Syftet med studien är att undersöka förskollärares erfarenheter och strategier av att arbeta med språkutveckling hos barn som har ett annat modersmål än svenska.
Metod: Studien utgår ifrån en kvalitativ forskningsmetod där empirin består av intervjuer och observationer av sammanlagt sju förskollärare från två mångkulturella förskolor. Studiens syfte och frågeställningar grundas i det sociokulturella perspektivet.
Resultat: Det sammanställda resultatet visar att alla intervjuade förskollärare är väl medvetna om att modersmålets utveckling är väsentligt för att barnen ska kunna lära sig ett andraspråk. Förskollärarna beskriver att de arbetar aktivt med att skapa varierande arbetssätt som stimulerar barn med ett annat modersmål. Böcker på båda språk, TAKK, konkreta föremål, Polyglutt och bildstöd används även och anses vara ett bra hjälpmedel i ett språkutvecklande arbetssätt för att inkludera samt stimulera barn medett annat modersmål i verksamheten. De arbetar också medvetet med språket i vardagliga situationer som vid exempelvis måltider, samlingar, högläsning osv. Förskollärarna berättar att förtydligande med hjälp av konkretisering, upprepning, kroppsspråk och att kunna sätta ord på händelser på ett tydligt sätt är betydelsefullt för att förtydliga det verbala språket. Förskollärarna anser att språkstimulering är ett viktigt uppdrag i förskolan. Däremot ser de det som en utmaning att förstå och främja barns modersmål eftersom de inte pratar alla barns olika modersmål. Undersökningen pekar på att förskollärarna har ett gott samarbete med både vårdnadshavare och modersmålslärare för att barn ska utveckla sitt språk.Även förskollärarna efterfrågar mer kunskap och fortbildning inom detta område.
Place, publisher, year, edition, pages
2022. , p. 51
Keywords [sv]
Flerspråkighet, förskola, modersmål, språk, språkutveckling
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-19382Local ID: EXF500OAI: oai:DiVA.org:hv-19382DiVA, id: diva2:1712918
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2022-12-022022-11-232022-12-02Bibliographically approved