Syfte
I denna uppsats görs en undersökning om hur lärare som undervisar elever som läser till undersköterska eller vårdbiträde på Komvux i kursen Svenska som andraspråk 1, ser på skönlitteratur som innehåll i kursen. Fokus ligger på att undersöka vad lärare tycker syftet är med skönlitteratur och vilken litteratur de väljer att arbeta med och varför. Förhoppningen är att få kunskap om hur lärare resonerar när de utarbetar undervisningen för att engagera och motivera elever till att nå målen.
Metod
Studien genomförs med en kvalitativ metod i form av halvstrukturerade intervjuer med fem lärare som undervisar vårdelever på Komvux i SVA 1.
Resultat
Studien visar att lärare tycker att arbete med litteratur ska vara språk- och kunskapsutvecklande, utvecklande för elevers analytiska och kritiska förmåga samt att läsning och arbete med skönlitteratur ska kunna göra att elever utvecklar läsningen för läsningen egen skull. Det framgår också att lärare främst väljer noveller att arbeta med i kursen i högre utsträckning än med romaner. Skälet till det uppges vara tidsbrist och att en del elever inte har så mycket läsvana. Litteraturen som väljs är framför allt modern svensk litteratur med teman elever känner igen och som engagerar och motiverar dem till läsning och diskussioner. En del lärare väljer att låta målgruppen läsa litteratur med vårdtema eftersom det ligger eleverna nära och intresserar dem. Igenkänning är således viktigt men studien visar också att den här målgruppens läsning gynnas av igenkänning av positiva saker som händer eller hänt i deras liv.