Bakgrund: Det finns betydligt mer forskning kring läsundervisning än skrivundervisning, trots att skrivförmågan är lika viktig som läsförmågan, varför denna studie fokuserar på skrivundervisningen. I dagens samhälle har det blivit ovanligt att skriva längre texter för hand. Detta kan innebära att vårt allt mer digitaliserade samhälle påverkar lärares undervisning och utmanar de traditionella analoga arbetssätten i skolan. Till följd av detta skulle ett didaktiskt skifte för lärarkåren inom skrivundervisningen kunna vara i antågande. Forskare är inte överens i frågan om hur stort fokus handskrift bör ges.
Syfte: Studiens syfte är att kvalitativt analysera lärares arbete med skrivflyt. De frågeställningarsom besvaras är vilken eller vilka metoder lärare använder för att frambringa skrivflyt i den tidiga skrivinlärningen samt hur stort fokus som läggs på att eleverna ska lära sig skriva för hand respektive med IKT i årskurs ett.
Metod: För det ovannämnda syftet har vi valt att använda oss av halvstrukturerade intervjuerdär vi intervjuat fyra legitimerade lärare verksamma inom samma lärarlag i årskurs ett.
Resultat: Det framkommer att lärare i ett arbetslag inte nödvändigtvis arbetar enligt samma undervisningsmetod för att frambringa skrivflyt hos sina elever. Lärarna lägger också olika mycket undervisningstid avseende att skriva för hand respektive att skriva med hjälp av IKT.