“Demokrati för mig är...”: En studie om lärarens syn på demokrati och interaktion med elever på språkintroduktionsprogrammet
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
“Democracy according to me is...” : A study about teachers view of democracy and interaction with pupils. (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Forskning om demokratiundervisning och medborgarbildning har ett brett utbud. Den berör olika delar av undervisningen så som läromedel, styrdokument, pedagogisk filosofi etc. I en alltmer globaliserad värld möts flera människor med olika bakgrunder och värderingar. Enligt läroplanen för gymnasieskolan är skolan en kulturell mötesplats där alla elever med olika bakgrunder samlas i en plats, klassrummet (lgy11). Lärarens uppdrag är att se till att främja elevernas bakgrund dock kan samhällskunskapsundervisningen betraktas som främmande för elever som tidigare inte har varit bekant med ämnet eller är bekant med begreppet demokrati. Utmaningen att undervisa demokrati för elever som inte är bekanta med begreppet innebär att läraren genomför didaktiska strategier för att eleverna ska kunna få en uppfattning om vad demokrati innebär. Läraren syn på demokrati påverkar hur den väljer att undervisa om demokrati, men även hur läraren väljer att praktisera demokrati i klassrummet.
Syfte: Syftet med denna studie är att få en förståelse för hur lärares demokratiska föreställningar påverkar organiseringen utav undervisningen i demokrati för nyanlända elever.
Metod: Studien är en kvalitativ intervjustudie där fem samhällskunskapslärare som är verksamma inom språkintroduktionsprogrammet har intervjuats. Intervjumaterialet har sedan analyserats genom tematisk analys och använt sig utav olika teoretiska ansatser. Teoretiska ramverket är baserat på bland annat Gilljam och Hermanssons (2003) definitioner utav olika demokratiska mekanismer samt didaktiska teoretiska ansatser från Långström och Virta (2016), Ekedahl, Nohagen och Sandahl (2015) och Europarådet (2016).
Resultat: Resultatet visar på att undervisningen formas utav flera olika faktorer och lärarens egen demokratiska föreställning är en faktor som spelar stor roll i undervisningens innehåll och praktik. Elevernas egen föreställning påverkar även undervisningen. Relationen mellan lärares teoretiska perspektiv, undervisningspraktik och elevernas föreställningar till demokrati resulterar att undervisningen kan utspela sig på olika sätt.
Place, publisher, year, edition, pages
2022. , p. 35
Keywords [sv]
Demokrati, lärare, nyanlända
National Category
Educational Sciences Other Social Sciences not elsewhere specified
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-19003Local ID: EXS600OAI: oai:DiVA.org:hv-19003DiVA, id: diva2:1684214
Subject / course
Social science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2022-08-152022-07-222022-08-15Bibliographically approved