“Det är sunt att barn kan reagera och uttrycka känslor.”: En kvalitativ studie om förskollärares erfarenheter av konflikter och konflikthantering från ett vuxen-barn perspektiv.
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
“It's healthy for children to be able to react and express emotions" (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: I Sverige går en majoritet av barn i åldrarna 1–6 i förskolan. Det ligger i förskolans uppdrag enligt rådande styrdokument att lära ut konflikthanteringsstrategier till barnen. Konflikter är en naturlig del i livet och uppstår dagligen när människor samspelar med varandra. Detta inkluderar samspelet mellan förskollärare och barn. Konflikter kan ses som positiva eller negativa och hur förskolläraren ser på konflikter påverkar hur hen agerar när de uppstår.
Syfte: Det övergripande syftet med studien är att bidra med kunskap om konflikter och konflikthantering i förskolans kontext. Mer specifikt intresserar vi oss för konflikter mellan förskollärare och barn.
Metod: Kvalitativa semistrukturerade intervjuer har genomförts med 9 förskollärare från olika förskolor i Sverige.
Resultat: Resultatet visar att förskollärarna beskriver fyra huvudteman som orsakar konflikter mellan barn och förskollärare: barns ouppfyllda behov, barns personliga attribut, barns bristande förmågor och förskollärarens ouppfyllda behov. Majoriteten av förskollärarna är överens om att konflikter med barn påverkar relationen på något sätt. Vikten av att ha en stabil grundrelation innan förskolläraren kan gå in i konflikt med ett barn tas upp av flera informanter. Begrepp som kommer upp i flertal intervjuer är kommunikation, makt och förebyggande arbete. Förskollärarnas barnsyn visar sig påverka deras konflikthanteringsstrategier.
Place, publisher, year, edition, pages
2022. , p. 53
Keywords [sv]
Konflikter, relationer, förskollärare-barn, attributionsteorin, relationella teorin, självreglering, samreglering, mentalisering, yttre attribut, inre attribut, makt, affekt
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-18847Local ID: EXF500OAI: oai:DiVA.org:hv-18847DiVA, id: diva2:1680921
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2022-08-252022-07-052022-10-20Bibliographically approved