Bakgrund: Läsning är en central förmåga som är grundläggande för hur väl elever kommer att lyckas i skolämnena. Läsförståelse är en förmåga som påverkas av läsvanor. Flera statistiska undersökningar vittnar om föränderliga läsvanor på grund av ändrade medievanor hos unga. Glappet mellan skolans och elevernas litterära repertoarer har ökat enligt tidigare forskning vilket har haft en negativ påverkan på elevernas attityder mot den litteratur som läses i svenskundervisningen.
Syfte: Syftet är att bidra till en ökad medvetenhet över manliga och kvinnliga elevers läsvanor som kan skapa gynnsamma förutsättningar för elever att bibehålla läslusten.
Metod: Studien är kvantitativ till sin karaktär och använder sig av en enkätundersökning som metod för att få fram ett resultat om betydande aspekter av gymnasielevers läsvanor. Resultatet diskuteras sedan med den tidigare forskningen, samt styrdokumentens syn på litteratur i svenskämnet.
Resultat: En majoritet av de tillfrågade eleverna visar upp negativa attityder mot den skönlitteratur som de möter i skolan. Samtidigt visar resultatet att en stor del av den genrer eleverna föredrar att läsa är också vanligt förekommande i skolan. Flickor är mer positiva till den litteratur som läses i svenskämnet än pojkarna, detta kan bero på att flickors läspreferenser motsvarar skolans litteraturläsning i högre grad än pojkarnas preferenser.Denna skillnad ökar sedan i takt med elevernas ålder, en orsak till detta kan vara att skolans läsning motsvarar flickornas läspreferenser i högre grad än pojkarnas.