Bakgrund:År 1938 tillsattes en läromedelsnämnd med uppgiften att granska läromedels kvalitet. Idag finns det inte längre en läromedelsnämnd. I Lgr11 står det att undervisningen ska vara likvärdig och att alla elever ska få lust till att lära. Inom matematiken får elever möta olika modaliteter. För att undervisningen ska bli likvärdig behöver alla elever få en förståelse för de multimodala texterna i de läroböcker som undervisningen använder.
Syfte: Syftet med detta arbete är att undersöka hur illustration och skrift samspelar i Prima matematik 3A och Singma matematik 3A för att kartlägga i vilken utsträckning som bilderna är ett hjälpmedel för elever. Syftet är också att studera vad för likheter och skillnader läroböckerna har gällande samspelet mellan illustration och skrift.
Metod: För att analysera vårt material används en modell från Danielsson och Selander (2014) för att studera multimodala texter. Modellen består av fyra olika kategorier. Det är endast andra kategorin samspel mellan textens delar som används i denna studie.
Resultat: I resultatet framkommer det att majoriteten av illustrationerna har ett samspel med tillhörande skrift. Illustrationernas funktioner varierar. Bilderna har bland annat en informativ funktion. Läroböckernas informativa bilder synliggör det matematiska innehållet. Dessutom är några av de informativa bilderna ett stöd i hur uppgifterna ska utföras. Utöver informativa illustrationer finns det också dekorativa. Exempelvis på dekorativa illustrationer är bilder med funktionen att väcka intresse.