Två läromedel - en läroplan: Multimodal läromedelsanalys av två läromedel i SO för årskurs 1-3
2022 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Two textbooks - one curriculum : Multimodal analysis of society-orientated textbooks for first to third grade (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Dagens läroböcker är multimodala och innehåller olika delar som till exempel text och bild som tillsammans skapar en helhet. Samspelen mellan de olika modaliteterna kan både underlätta för inlärning och skapa engagemang. I denna studie har vi genomfört en multimodal läromedelsanalys av två läroböcker för årskurs 1–3 för att se vilka samspel som sker mellan olika modaliteter. Dessutom jämför vi läroböckernas innehåll med vad som står i läroplanens kursplan för religionskunskap.
Syfte: Syftet med studien är att utifrån en multimodal textanalys få kunskap om hur två läroböcker i SO för årskurs 1–3 är utformade. Avsikten är att få insikt i vad läroböckerna har för meningspotential.
Metod: Vi har genomfört en kvalitativ studie med ett multimodalt förhållningssätt. Studien utgår från två läromedel i SO där kapitlet om religion har valts ut och noggrant analyserats. Analysen utgår från ett egenhändigt skapat analysverktyg där fokus är att analysera bild och skrift. Vi utgick från Danielsson och Selanders analysmodell samt våra egna utarbetade kategorier; bildernas funktion och läroböckernas samspel med läroplanen. Kategorin bildernas funktion uppkom när vi började läsa läroböckerna eftersom bilderna var något som tog plats vid samtal om kapitlet. Läroböckernas samspel med läroplanen valdes som kategori då pedagoger behöver arbeta efter läroplanen, vi såg det därför som relevant att granska detta samspel.
Resultat: I läroböcker finns det flera olika modaliteter som samspelar på olika sätt. För att bilderna ska hjälpa eleverna att skapa mening behöver pedagogen aktivt ge eleverna verktyg för hur de ska tolka och använda bilderna till exempel genom diskussion och samtal om bilderna. Studien visade att bilder ibland inte samspelar med brödtexten och i stället förmedlas ny information via bilden, vilket kan förvirra. Även fast denna studie fokuserar på läromedlet struktur och utformning, är den relevant för pedagoger att ta del av, då de ska välja vilket läromedel som ska vara en del av deras undervisning. Pedagogen kan dock inte påverka utformningen av läromedlet, däremot kan de påverka valet av läromedel och kritisk granska läroböckerna innan valet genomförs. I studien visar vi på vikten av att granskning behöver ske för att kunna ge eleverna goda möjligheter att utveckla kunskaper som står med i Läroplanen (Skolverket 2019).
Place, publisher, year, edition, pages
2022. , p. 35
Keywords [sv]
Läromedel, helhet, inlärning
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-18342Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-18342DiVA, id: diva2:1654910
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2022-05-102022-04-292022-05-10Bibliographically approved