Bakgrund: Psykisk ohälsa bland barn och ungdomar är ett utbrett samhällsproblem som resulterar i att ett barn under 17 år begår självmord varje år. Inom skolan ska preventiva åtgärdsrutiner finnas för att motverka detta, men genom att i svenskämnet arbeta med terapeutiska skrivuppgifter kan det preventiva arbetet stärkas. Genom detta kan psykisk ohälsa hos elever synliggöras, och i samarbete med övriga myndigheter och instanser kan skolan upptäcka problemet i ett tidigt skede.
Syfte: Undersökningens syfte är att belysa forskningsläget kring psykisk ohälsa kopplat till skolan, samt huruvida svensklärare kan arbeta preventivt med skrivuppgifter för att fånga upp svår psykisk ohälsa.
Metod: Metoden för undersökningen är en metaanalys, vilket innebär sammanställning av forskningsläget genom granskning av olika oberoende studiers resultat.
Resultat: Forskningsläget påvisar att skrivande i syfte att förebygga psykisk ohälsa har fungerat i skolsystem utanför Sverige, men inom svensk skola har inga studier hittats. Psykisk ohälsa bör motverkas i skolan genom att avdramatisera den stigmatisering som råder. Genom skrivande i svenskämnet kan ämnen inom fenomenet psykisk ohälsa ge läraren indikationer på psykisk problematik som upplevs hos elever. Det framgår dock ett behov av forskning inom problematiken som präglar många elevers skolgång och privatliv.