#Like: En kvalitativ studie om gymnasieungdomars identitetsskapande i relation till sociala medier
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
#Like : A qualitative study of high school students’ creation of identity in relation to social media (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: #Like av Sara Johansson är ett arbete som författats inom ämneslärarprogrammet vid institutionen för individ och samhälle vid Högskolan Väst. I och med den snabba tekniska utvecklingen och framkomsten av sociala medier som Facebook, Instagram och Snapchat har uttrycksmöjligheterna blivit fler och det finns en ny arena för hur man väljer att visa sig för andra. Genom de sociala medierna finns nu en helt ny identitet online och unga spenderar allt mer tid på de sociala medierna. Med bakgrund av detta blir det intressant att veta huruvida relationen mellan de sociala medierna och identiteten påverkas.
Syfte: Den här studien ämnar undersöka hur gymnasieungdomars eventuella identitet och identitetsbildning i relation till sociala medier ser ut. Syftet är dels att undersöka de förutsättningar som ges av sociala medier i identitetsskapandet, dels hur ungdomarna ser på sig själva i relation i de sociala medierna.
Metod: För att samla in information till undersökningen användes en kvalitativ metod bestående av en intervju med en semistrukturerad fokusgrupp där fem gymnasieungdomar i åldrarna 18-19 år deltog. Då studien ämnar undersöka hur ungdomars identitetsskapande förhåller sig till sociala medier har teorierna kring det dramaturgiska perspektivet och självframställan av Erving Goffman använts.
Resultat:. Resultatet av undersökningen visar att det finns flertalet möjligheter till att skapa sin identitet genom att använda sig av sociala medier och att ungdomar också använder sig av den möjligheten. De har möjlighet att uttrycka sin identitet och de har också valet att ta bort publiceringar som de inte är nöjd med och inte visar den bild som de önskar visa. De upplevde inte själva att de blev så påverkade i att vara någon helt annan online kontra offline men kunde uppleva detta hos andra.
Place, publisher, year, edition, pages
2022. , p. 27
Keywords [sv]
Sociala medier, ungdomar, indentitet
National Category
Social Sciences Media and Communications Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-18220Local ID: EXS400OAI: oai:DiVA.org:hv-18220DiVA, id: diva2:1645185
Subject / course
Social science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2022-03-222022-03-162022-03-22Bibliographically approved