Bakgrund:Digitaliseringen har i stort sett påverkat alla verksamheter i samhället. Skolverket (2017) fastställer att vi lever i en tid där förändringstakten är stor gällande digitalisering. Digitaliseringen öppnar upp för nya metoder och undervisningssituationer. Fritidshemmet är en viktig arena där barn kan möta meningsfulla aktiviteter som kan stärka deras intresse och användandet av de digitala verktygen. Skolinspektionen har granskat 24 fritidshem för att bidra till utveckling av verksamheten. Granskningen visar att arbetet med digitala verktyg i fritidshemmet behöver förbättras. Undervisningen behöver utvecklas för att erbjuda elever möjlighet att använda digitala verktyg. Vi ville i vår studie undersöka fritidslärares uppfattningtill användande av digitala verktyg i verksamheten samt vilken digital kompetens de upplever sig ha.
Syfte: Syftet med studien är att beskriva och förklara fritidslärares uppfattningar och förståelse till användningen av digitala verktyg i fritidshemsverksamheten.
Metod: Vi använde oss av en kvalitativ studie med semi strukturerade intervjuer. Vi intervjuade sammanlagt sex fritidslärare.
Resultat: Vi ser att det finns goda möjligheter med att arbeta med digitala verktyg i fritidshemmet. Studien visar att det inte alltid finns en samsyn angående arbetet med digitala verktyg i fritidshemmet. Samtliga fritidslärare ställer sig dock positiva till användning av digitala verktyg. Fritidslärarna ser både för och nackdelar med användningen av digitala verktyg. Fritidslärarna är överens om att man måste ha en viss förståelse om det digitala verktyg man ska använda i undervisningen. Resultatet visar att den digitala kompetensen lärarna upplever sig ha varierar. De fritidslärare som ansåg sig ha låg digital kompetens såg fortbildning som en möjlighet för att öka deras digitala kompetens. Ett kollegialt lärande skulle kunna öka och utveckla lärarnas digitala kompetens, då de kan lära sig mer genom att vända sig till kollegor som besitter större kompetens.