Denna uppsats är en kvalitativ studie där fyra elever intervjuats i en fokusgrupp. Jag har även analyserat dessa fyra ungdomars samt ytterligare sex informanters skriftliga reflektioner för att få kunskap om hur de uppfattar de olika former av identitet som erbjuds i David Levithans ungdomsroman Jag, En och hur de upplever genus samt vilka stereotyper de har kopplade till olika könsidentiteter och normer.
Gruppintervjun analyserades sedan genom tematisk analys. Analysen resulterade i fyra teman kön, kropp och utseende, personlighet och yttre faktorer vilka i sin tur kopplades till subteman. Dessa diskuteras sedan utifrån tidigare forskning och de teoretiska begreppen kön och genus, identitet, normer och stereotyper.
Resultatet visar på en öppenhet hos ungdomarna för det normbrytande hos andra människor. De ser det också som sitt ansvar att välja den bästa sidan av sig själva i sin strävan efter att vara bra personer. De motsätter sig många av de förminskande normer och stereotyper de upplever kring genus och tror att vi behöver prata mycket om dessa frågor för att kunna förändra negativa attityder till olika människors identitetsuttryck och till könsmaktsordningen. Samtidigt reproduceras implicit normer kring könsordning och hetronormativitet i samtalet. Undersökningen visar också att litteraturundervisning kan vara ett utmärkt forum för att lyfta och diskutera frågor kopplade till normer och kön samtidigt som det kan reproducera normer som är problematiska.