Bakgrund: Förmågan att kunna läsa har stor betydelse för människors förutsättningar i vårt samhälle. Att lära barn bli goda läsare är ett av skolans viktigaste uppdrag. Det har visat sig att pojkar generellt inte har samma förutsättningar som flickor och inte presterar lika bra när det gäller läsning, vilket är ett problem. Genom att förstå pojkars läsvanor, attityder till läsning och de normer om maskulinitet som finns i skolan och samhället får man en större förståelse för problemet, vilket kan gynna alla elever, oavsett kön.
Syfte: Syftet med studien är att få en förståelse för vad pojkar i mellanstadiet har för läsvanor, vad de tycker om läsning och vad som får dem att vilja läsa.
Metod: Detta är en kvalitativ intervjustudie där nio pojkar har blivit intervjuade i tre grupper. Intervjuernas syfte var att ta reda på elevernas tankar och inställningar kring läsning.
Resultat: Studiens resultat visar på att pojkarna som blev intervjuade ansåg att de fick för lite tid till att läsa i skolan och att de inte fick den hjälpen de behöver för att hitta bra böcker att läsa. De flesta var överens om att det var roligt att läsa om de hittade en bra bok, men att detta skedde väldigt sällan. De menade att de endast läser hemma om det är inför ett prov, eller om de läser något på datorn eller tv:n när de spelar. De påstod också att de läste mer när de var yngre och att de fick mer tid till detta i skolan i de tidigare åren. Det fanns en viss längtan hos pojkarna till att läsa mer än vad de gör idag, men de var inte beredda på att offra sin egen tid för att hitta bra böcker utan ville att någon skulle presentera dessa böcker för dem.