Att växa upp och verka i en landsbygdskommun kan många gånger innebära att vägen till specialistkunskap, högre utbildning och andra utbudsfrågor är längre, både i fråga om avstånd, men också i fråga om kulturell tradition. Licentiandmiljön Välfärd, social innovation och hållbarhet på landsbygden har som mål att producera forskning med hög relevans för hållbarhet på landsbygden. Vidare är syftet med licentiandmiljön att utbilda egen kompetens (licentiater) samt attrahera nationell kompetens inom området.
Rekrytering och uppstart av licentiander skedde främst under våren 2020, vilket innebär att licentianderna, i skrivande stund, varit igång ungefär ett år. De är anställda och placerade på Campus Västervik, samt antagna vid ett av Sveriges lärosäten med forskarutbildning inom relevant område. Inom ramen för miljön finns tre teman, inom vilka vardera två-tre licentiandprojekt genomföras.
TEMA 1: Barns och ungas utbildning, hälsa, livsvillkor på landsbygden
TEMA 2: Hållbar kommunal och regional utveckling på landsbygden
TEMA 3: Lika vård och samhällsinkludering på landsbygden
Ovanstående temaområdena identifierades i en behovsinventering med fokus på nutida och framtida kunskaps- och kompetensbehov, genomförd under våren 2019 i norra Kalmar län inom ramen för projektet Campus i Småland 2030. Licentiandmiljön är en del av Campus i Småland 2030, som Campus Västervik, Campus Hultsfred och Campus Vimmerby samverkar inom. Denna rapport beskriver licentiandmiljöns bakgrund, organisering och innehåll. Vidare presenteras de erfarenheter som gjorts under första året samt möjligheter och utmaningar som väntar år två och framåt.
Västervik: Campus Västervik , 2021. , p. 60