Samling i förskolan: En kvalitativ studie om förskollärares intentioner med samlingen
2021 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Circle time in preschool : A qualitative study of preschool teachers intentions with circle time (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Våra erfarenheter av både verksamhetsförlagda perioder under förskollärarutbildningen och vår tid som yrkessamma barnskötare väckte vårt intresse kring aktiviteten samling. Det är ett vardagligt inslag på majoriteten av förskolor men vår erfarenhet är att det inte är en aktivitet som diskuteras och reflekteras kring. Aktiviteten samling har varit ett traditionellt inslag i förskolan sedan lång tid tillbaka men ändå är det inte något som tas upp i diskussion. Därav väcktes vår nyfikenhet kring hur förskollärare resonerar och beskriver samlingsstunden och vad de har för avsikt med den. I Sverige är majoriteten av barn i åldrarna 2 – 5 år inskrivna i förskolan och med tanke på att samlingen generellt genomförs som en daglig aktivitet i verksamheten får barnen ta del av den många gånger under sin tid i förskolan. Utifrån ett samhällsperspektiv anser vi därför att det är betydelsefullt att belysa och diskutera vilka möjligheter och konsekvenser som blir av samlingen.
Syfte: Avsikten med vår undersökning är att belysa förskollärares intentioner med samlingenoch hur de beskriver att den genomförs. Vår förhoppning är att bidra med ny kunskap gällande aktiviteten och att bidra med nya reflektioner och perspektiv kring den.
Metod: Genom att använda intervjuer som forskningsmetod får vi en uppfattning om hur förskollärarna tänker och resonerar kring aktiviteten samling. Med hjälp av intervjuer lyfts förskollärarnas tankar och synpunkter fram i samband med aktiviteten. På så vis kan vi redogöravad deras syfte med samlingen är och även vad som avgör hur de genomför den. Vår teoretiska utgångspunkt är grundad teori, vilket kortfattat kan förklaras att se samband mellan olika processer. Att analysera sin data utifrån detta perspektiv har givit oss en djupare förståelse och inblick i samlingens syfte och vilka faktorer som påverkar.
Resultat: I vår studie framkommer det att samtliga förskollärare ser aktiviteten som en möjlighet att lära barnen någonting, det innefattar inte enbart kognitiva förmågor utan även sociala. Samlingen används till stor del för att bedriva undervisning och detta tolkar vi som att förskollärarna är väl förtrogna till det rådande styrdokumentet Lpfö 2018. En intressant aspekt som framkommer i vår studie är de faktorer och dilemman som majoriteten av respondenterna lyfter fram. Dessa påståenden är att det uppstår dilemman i samband med samlingen när det är en stor barngrupp, det begränsar möjligheten till att se och lyssna på samtliga barn och dels att åldersblandade grupper försvårar möjligheten att utmana alla barn utifrån deras kunskapsnivåer.
Place, publisher, year, edition, pages
2021. , p. 35
Keywords [sv]
Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, Förskollärarutbildning
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-17499Local ID: EXF500OAI: oai:DiVA.org:hv-17499DiVA, id: diva2:1598722
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2021-10-012021-09-292021-10-01Bibliographically approved