”Jag är ju egentligen fritidspedagog men ändå är man inne så pass mycket i skolan”: En intervjustudie om fritidslärarens förutsättningar
2021 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
“Even though I am a leisure time teacher I do a lot of work in school” : An interview study of the working conditions of the leisure time teacher (English)
Abstract [sv]
Bakgrund
Intresset för att studera fritidslärare och deras olika roller har uppkommit under tiden vi varit på VFU (verksamhetsförlagd utbildning). De skolor vi varit på har arbetat på olika sätt med fritidsläraren och dennes roll i skolan. Sedan införandet av läroplanen lgr 11 (Skolverket, 2019b) har fritidshemmet ett utökat ansvar och förutom att ha en god och social omsorg om eleverna ska fritidslärarna även bedriva undervisning utefter särskilda mål. Fritidslärarens tid för planering av sin undervisning blir central för att uppnå målen för den nya läroplanen.
Syfte
Syftet med studien är att undersöka och synliggöra fritidslärarens upplevelser av sina förutsättningar att planera, förbereda samt bedriva undervisning i fritidshemmet. Syftet är alltså att undersöka om fritidslärarna i sin yrkesroll får den tid de själva anser att de behöver för att kunna tillgodose de mål som skollagen (SFS 2010:800) och läroplanen (Skolverket, 2019b) har uppsatt för fritidshemmets verksamhet.
Metod
I vår studie har vi använt oss av en kvalitativ forskningsmetod genom att genomföra semistrukturerade intervjuer för att samla in vår data. Intervjuerna gjordes med fyra lärare på tre olika skolor i västra Sverige. Vår studie utgår ifrån professionsteorin där vi analyserar vår empiri utifrån tre centrala begrepp som är autonomi, vetenskaplig kunskap och kunskapsbas. Undersökningen baseras på ett lärarperspektiv och fritidslärarens upplevelser gällande sitt yrke och sina förutsättningar.
Resultat
Resultatet av studien visar på att fritidslärarna upplever sina förutsättningar som goda men att de önskar mer gemensam planeringstid och utrymme för förberedelser innan fritidsverksamheten startar för dagen. Resultatet visar också på att fritidslärarna upplever att de får stöd av medarbetare och rektor, dock uttrycker informanterna i studien en önskan om mer engagemang från rektor. Vidare visar resultatet på att fritidshemmet är i behov av egna och bättre anpassade lokaler. Slutligen visar resultatet på att det finns utvecklingsmöjligheter där fritidslärarna över lag tycker att fritidshemmet status behöver utvecklas för att fritidshemmet ska prioriteras i högre grad.
Place, publisher, year, edition, pages
2021. , p. 26
Keywords [sv]
Fritidslärare, fritidshem, planering
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-17427Local ID: EXG500OAI: oai:DiVA.org:hv-17427DiVA, id: diva2:1592768
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2021-09-152021-09-092021-09-15Bibliographically approved