”En annorlunda undervisningssituation”: Svensklärares upplevelser av omställningen till undervisning på distansunder covid-19-pandemin
2021 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
”A different teaching situation” : Swedish teacher’s experiences of the transition to distance education during the covid-19 pandemic (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Under våren 2020 ställde Sveriges skolor om från när undervisning till fjärr- och distansundervisning på grund av den rådande covid-19-pandemin. Arbetssituationen för Sveriges lärarkår har förändrats och undervisning på distans är numera ett faktum. Detta har skapat nya möjligheter i undervisningen, men även ny problematik. I skrivande stund finns det ett fåtal studier som publicerats som också undersökt omställningens påverkan, exempelvis hur rektorer och elever upplevt omställningen, och vår avsikt är att föreliggande studie också ska bidra till en ökad förståelse av fenomenet. Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur gymnasielärare i svenskämnet har upplevt omställningen till fjärr- och distansundervisning under covid-19-pandemin och hur de upplever att de har lyckats säkerställa ett allsidigt och rättvist bedömningsunderlag gentemot eleverna.Studien ämnar även att belysa hur undervisningen har fungerat utifrån de nya restriktionernaoch vilka stödstrukturer som utformats för att hantera situationen. Metod: Studien utgår från ett kvalitativt perspektiv, där vi genom samtalsintervjuer av lärare ämnat ta reda på deras upplevelser av omställningen från när undervisning till fjärr- och distansundervisning. Samtalsintervjuer kan således bidra till en mer djupgående beskrivning av fenomenet, eftersom kvalitativa undersökningar utgår från subjektets upplevelse och tolkning av verkligheten. Resultat: Analysen av samtalsintervjuerna visar att det finns både positiva och negativa förändringar i undervisningen som omställningen bidragit med. Exempelvis har vi numera en lärarkår som är mer digitalt kunniga och underlaget för bedömningar verkar till stor del vara av textuellt slag. Muntliga moment har en tendens att få minskat utrymme eller skjutas framåt ihopp om mer när undervisning i framtiden. Att fåtal elever väljer att ha kameran påslagen upplevs påverka samspelet mellan lärare och elever, vilket bidragit till en förändrad dynamik i det virtuella klassrummet.
Place, publisher, year, edition, pages
2021. , p. 47
Keywords [en]
Covid-19, distance learning, local education, assessment basis, support structures, the Swedish subject, upper secondary school.
Keywords [sv]
Covid-19, fjärrundervisning, distansundervisning, närundervisning, bedömningsunderlag, stödstrukturer, svenskämnet, gymnasieskola.
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-16559Local ID: EXS601OAI: oai:DiVA.org:hv-16559DiVA, id: diva2:1578415
Subject / course
Svenska
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2021-07-202021-07-062021-07-20Bibliographically approved